Citronové crinkles nejdřív uchvátí vizuálně, hned poté i chuťově. Jejich sladkokyselost je dokonalou protiváhou k ostatním sladkým druhům cukroví.
- Název „crinkles“ pochází z angličtiny a označuje typickou popraskanost sušenky.
- Efekt zasněžené sušenky vzniká během pečení, kdy těsto obalené v moučkovém cukru nabývá na objemu, rozpíná se a vzniká tak barevný kontrast mezi těstem uvnitř a cukrovou krustou.
-> Crinkles: Kakaové sušenky, které ohromí chutí i vzhledem

Příprava popraskaných sušenek je navíc skoro bez práce. Tu věnujeme především důkladnému omytí citronové kůry v teplé vodě a za použití kartáčku.
- Nepotřebujeme žádná vykrajovátka ani formičky, po upečení nic neslepujeme, nepromazáváme ani nezdobíme.
- Stačí pár základních surovin, které máte pravděpodobně už teď ve spíži, a trochu času na odležení těsta.
Právě dostatečný odpočinek v lednici je hlavním trikem, díky kterému se kuličky těsta v troubě neroztečou na placky, ale udrží si svůj tvar bochánku.
Důležité je také crinkles nepřepéct, po vytažení z trouby by měly být na dotek měkké. Nebojte - ještě dojdou!
Jak upéct hit letošních Vánoc?
Recept na citronové popraskané sušenky crinkles
- 300 g hladké mouky
- 100 g másla
- 120 g cukr krupice
- 2 ks vejce
- 2 ks bio citron
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 g sůl
- žluté potravinářské barvivo
- 50 g cukr krupice
- 100 g moučkový cukr
- Důkladně omyjeme citrony a nastrouháme z nich kůru (pouze žlutou část). Následně vymačkáme šťávu z obou plodů.
- V míse vyšleháme změklé máslo s krupicovým cukrem do světlé pěny.
- Do máslové pěny postupně zašleháme obě vejce, jedno po druhém.
- Přidáme citronovou kůru a všechnu šťávu. V této fázi můžeme přidat i kapku žlutého barviva, pokud chceme mít vnitřek sušenek opravdu zářivý.
- Do směsi prosejeme hladkou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli. Vše důkladně promícháme, dokud nám nevznikne lepivé, ale kompaktní těsto. Mísu zakryjeme fólií a vložíme do lednice alespoň na 3 až 4 hodiny, ideálně přes noc.
- Ze ztuhlého těsta odebíráme lžičkou malé kousky a v dlaních rychle tvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu. Pracujeme rychle, aby nám těsto pod rukama nepovolilo.
- Každou kuličku nejdříve obalíme v cukru krupici a hned poté v bohaté vrstvě moučkového cukru. Krupicový cukr vytvoří bariéru, díky které se moučkový cukr do těsta nevsákne a vytvoří zasněžený efekt.
- Kuličky klademe na plech vyložený pečicím papírem s dostatečnými rozestupy. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 10–12 minut. Sušenky musí zůstat na dotek měkké – po vytažení z trouby ještě dojdou.
- Po úplném vychladnutí crinkles uložíme do papírové krabice. Jsou skvělé hned, ale druhý den jsou díky citronové šťávě ještě vláčnější.
Upečte si s námi
Recepty na crinkles, které by vám neměly ujít:
Čokoládové crinkles

Pomerančovo-kokosové crinkles

Lahodné crinkles

Crinkles

Fitness vánoční crinkles
