1 špetka | sůl | |
2 ks | vejce | |
57 g | máslo | |
200 g | cukr krupice | |
125 g | hladká mouka | |
1 lžička | vanilkový extrakt | |
1 lžička | kypřicí prášek | |
63 g | holandské kakao | |
na obalení | ||
---|---|---|
1 miska | cukr moučka |
V míse utřeme máslo s cukrem, nejprve vidličkou, poté i šlehačem. Přidáme vejce a vanilkový extrakt. Vyšleháme do pěny, poté zašleháme i kakao. Nakonec smícháme kypřicí prášek s moukou a po částech vmícháme do vyšlehané směsi. Dobře promíchanou směs zakryjeme potravinářskou fólií a dáme chladit do lednice, crinkles chladíme alespoň 4 hodiny. Z vychlazené směsi tvoříme v dlaních kuličky o velikosti vlašského ořechu. Můžeme skládat rovnou na talíř, nakonec je dáme ještě na 10 minut do lednice. Mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C. Každou kuličku obalíme v moučkovém cukru, neoklepáváme, ponecháme silnou vrstvu a postupně skládáme na dva plechy, vyložené pečicím papírem. Crinkles vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme 10 minut. Sušenky po vytažení z trouby necháme vychladnout a můžeme podávat. Měly by být křupavé na povrchu a vláčné uvnitř.
Nejtradičnější druhy vánočního cukroví: Jaký je jejich původ?
A máme tu znovu tu kouzelnou dobu pečení vánočního cukroví, které je v některých českých domácnostech doslova sportovní disciplínou. Pečeme až neuvěřitelné množství druhů a hospodyňky v těchto dnech zahajují vášnivé debaty na téma, kdy vlastně začít péct a také z čeho. Výběr starých i nových receptur je přebohatý, na ty nejtradičnější a nejoblíbenější druhy však má obvykle každý svůj malý zlepšovák.
Ořechové, kokosové i s čokoládou: Ty nejlepší recepty na cukroví podle oblíbené suroviny
Každý má rád jiný druh cukroví, někomu vadí ořechy, jinému kokos, někdo miluje čokoládu. Vybrali jsme pro vás 9 známých i méně známých druhů cukroví podle suroviny, které při pečení dáváte přednost.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena