Halloumi na grilu je hotový snadno a rychle. Za vysoké teploty se griluje asi dvě minuty z každé strany a pak se nechá jen chvilku odpočinout mimo plamen, aby se důkladně prohřál. Opékáním se na jeho povrchu vytvoří lahodná krusta.
- Halloumi tradičně se vyrábí ze směsi kozího a ovčího mléka, setkat se už ale můžeme i s kravskou verzí. Má pevnou, trochu gumovitou konzistenci a vyznačuje se tím, že skřípe mezi zuby.
- Halloumi je nezrající sýr. Při výrobě u něj neprobíhá fermentace a často se uchovává ve slaném nálevu. Díky tomu je pružný a drží tvar.
- Grilovaný sýr halloumi můžeme podávat například s grilovanou zeleninou, s batáty, lilkem nebo v sendvičích.
- Naprosto nedostižný je i v kombinaci s ovocem, například s rybízem, brusinkami a výtečně chutná i s fíky.
-> Letní rajčatový salát se sýrem Halloumi
Halloumi jako alternativa k masu
Halloumi je také skvělou ingrediencí do letních salátů plných zeleniny. Díky sýru bude salát sytější. Dobře se však bude vyjímat i ve špízech, v kombinaci se zeleninou, slaninou nebo i houbami. Opečené špízy podáváme například s bylinkovou salsou.
Úžasné budou taky špízy s jehněčím masem a sýrem halloumi, a k tomu například salát z červené čočky.
Halloumi se hodí i do pita chleba nebo plněných tortil.
-> Špízy na gril: Nejlepší recepty na masové i zeleninové ražniči

Halloumi jako chuťovka
Halloumi, stejně jako například oblíbený hermelín, chutná skvěle i za syrova, nebo také na sladko.
- Hodí se třeba jako zákusek s melounem, zakápnutý trochou medu.
- Výborný je ale i do palačinek nebo lívanců, například s malinovým nebo ostružinovým přelivem.
Salát s halloumi, olivami a melounem
- Na pánvi nebo na grilu opečeme sýr halloumi z obou stran.
- Do misky natrháme čerstvý salát, přidáme pokrájená rajčata, salátovou okurku, olivy a na kostičky pokrájený meloun.
- Nakonec přidáme nakrájený grilovaný sýr a zasypeme chilli vločkami, zakápneme olivovým olejem a ihned podáváme.
Plněné pečené žampiony se sýrem halloumi
- Troubu předehřejeme na 200 °C a v malé misce si připravíme náplň do žampionů.
- Smícháme nastrouhaný sýr halloumi, rozdrcený stroužek česneku, najemno nasekanou bazalku, cibulku, změklé máslo, piniové oříšky, sůl a špetku pepře.
- Žampiony naplníme směsí, zabalíme do alobalu a pečeme asi dvacet minut.
- Poté je můžeme částečně rozbalit a dopékáme ještě asi deset minut v nastaveném grilovacím režimu.
Slané palačinky se špenátem a sýrem halloumi
- Do větší mísy nalijeme mléko a prošleháme v něm vejce, přidáme sůl a prosejeme mouku. Metličkou vyšleháme do jemného těsta na palačinky, necháme odležet asi čtvrt hodiny.
- Na pánvičku rozklepneme vejce a uděláme si několik volských ok, v malém kastrůlku rozehřejeme olivový olej s česnekem a přidáme špenát.
- Orestujeme, poté přidáme sůl, pepř, necháme dobře prohřát a poté odstavíme.
- V této chvíli už můžeme začít smažit palačinky.
- Mezitím nakrájíme sýr na silnější plátky a opečeme jej dozlatova na pánvičce z obou stran.
- Palačinky naplníme sýrem, špenátem a zabalíme do trojhránku. Navrch položíme volské oko, které můžeme nakonec ještě posypat nasekanými pistáciemi.
Přečtěte si také
Balkánský sýr: Jak se liší od řecké fety a co s ním v kuchyni?
Balkán má jemnou, slanější chuť a v kuchyni se uplatní na desítky způsobů. Balkánský sýr má svůj původ na jihu Evropy, ale oblíbil si ho i český stůl. V článku se dozvíte, jak se vyrábí, čím se liší od řecké fetě a do jakých pokrmů se skvěle hodí.
