Cuketové buchty i cuketové placky jste už letos dělali několikrát? Pak přichází na řadu další eso z rukávu: cuketové směsi na topinky a pomazánky na chleba.
- S cuketovou pomazánkou zvládneme připravit lehkou večeři, něco k pivu i pohoštění pro nečekanou návštěvu - cuketa to zvládne.
- Cuketa se svou nepříliš výraznou chutí ochotně přijímá chutě ostatních surovin. Dobře se proto kombinuje například s bylinkami, česnekem, rajčaty, olivami i kapary...
- Ze stejného důvodu ji můžeme přidávat k existujícím receptům, například do ajvaru, hummusu, do guláše, do těsta na bramboráky nebo leča.
- Cuketové pomazánky můžeme tvořit i do zásoby. Stačí je zavíčkovat do čistých sklenic a zavařit.
-> Nejlepší recepty na cuketové placky: Smažené, pečené i vylepšené slaninou
Máme pro vás několik rychlých inspirací:
Cuketová klasika na cibulce
Začneme základní verzí. Skvělá je na chlebu, ale i zapečená na toustu s plátkem sýra.
- Cibulku opečeme na oleji dozlatova, přidáme nastrouhanou cuketu (pokud je přerostlá, vydlabeme střed) a dusíme, až pustí vodu a ta se zredukuje.
- Přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a lžičku majoránky.
- Hotovou směs můžeme rozmixovat nebo nechat s kousky, jak je.
Ďábelské tousty s cuketou
Pikantní cuketová směs s rajčaty a masem – jako na ďábelské topinky Tenhle recept je parádní, když chceme něco ostřejšího a sytějšího.
- Na oleji opečeme cibuli, přidáme 1–2 stroužky česneku, nastrouhanou cuketu, trochu nasekaných rajčat (čerstvá nebo konzerva), 1 lžíci protlaku, sůl, pepř, chilli.
- Přidáme mleté maso (hovězí, vepřové nebo klidně zbytky pečeně) a necháme vše pěkně spojit a zhoustnout.
- Pikantní směsí natíráme na opečené topinky. Můžeme je ještě sypat sýrem, ozdobit nakládanou okurkou nebo čerstvými bylinkami.

Cuketový ajvar s paprikou a chilli
Recept na ajvar s cuketou vnese do vaší kuchyně trochu Balkánu.
- Cuketu pečeme s česnekem, cibulí a trochou oleje, zvlášť si upečeme červenou papriku, kterou pak oloupeme. Dohromady je raději nepečeme – paprika potřebuje delší čas a vyšší teplotu, zatímco cuketa by se mezitím rozvařila.
- Nakonec obojí rozmixujeme, dochutíme špetkou chilli, octem, solí a lžičkou cukru.
- Tahle pikantní pomazánka vydrží i několik dní a skvěle funguje jako základ sendviče nebo topping k masu.
Cuketová „škvarkovka“ s uzenou paprikou
Cuketová "škvarková" pomazánka jako masová vypadá, ale není.
- Cibulku osmahneme, přidáme nastrouhanou cuketu a orestujeme do měkka.
- Přidáme lžičku hořčice, špetku uzené papriky a případně trochu sádla. Všechno spolu se spojí do mazlavé konzistence, kterou dáme do lednice vychladit.
- Pomazánka chutná naprosto božsky namazaná na krajíci chleba s kyselou okurkou.
-> Vypěstujte si zdraví za oknem. Mikrobylinky udělají z každé porce umělecké dílo

Veganská cuketová pomazánka s ořechy
Z cukety můžeme připravit i čistě rostlinnou pomazánku s výbornou chutí.
- Cuketu podusíme na cibulce, přidáme vlašské ořechy (ideálně trochu opražené), česnek, citron a olivový olej.
- Vše rozmixujeme a natíráme na chleba, zdobíme klíčky nebo microgreens. Výborně chutná i s krekry.
Uvařte si s námi
Recepty, které by vám neměly ujít:
Pikantní cuketová pomazánka

Pikantní pomazánka z cukety

Cuketová pochoutka na topinky

Cuketová pomazánka se sýrem

Cuketová pomazánka
