
Hrušky umí být šťavnaté i záludné. Bývají totiž tak šťavnaté, že těsto rozmočí. V našem receptu na francouzský koláč se toho bát nemusíte. Prozradíme i tipy a triky, jak se šťavnatostí hrušek pracovat.
Hruškové koláče jsou skvělé, vláčné, lahodné a oblíbnené. Je však počítat s tím, že hrušky obsahují hodně šťávy. V zásadě používáme hrušky dvojím způsobem:
-> Jak udělat dokonalou drobenku? Důležitý je poměr surovin!
K pečení vybíráme pevné hrušky, které krájíme na větší kousky. Čím menší kousky, tím více hrušky pustí vody. Hrušky do buchet nestrouháme.
Když kousky hrušek vložíme do cedníku a zasypeme na 10–20 minut cukrem (10 % z hmotnosti ovoce), pustí šťávu. Z uvolněné šťávy můžeme svařit na sirup a po upečení s ním koláč potřít.
Obalení ve škrobu: na 500 g hrušek dáváme 1–1,5 lžíce kukuřičného škrobu nebo 2 lžičky tapioky. Citron zvedne pektin, šťáva rychleji želíruje.
-> Efektní koláč pro každou příležitost: Zkuste netradiční perník s hruškami!
Na těsto budeme potřebovat: 2 vejce, 100 g cukru krupice, 150 g hladké mouky, 1 dl mléka, 3 lžíce rostlinného oleje, 1 balíček prášku do pečiva a 1 špetku soli. Dále si připravíme 3 - 4 čerstvé hrušky a na polevu 80 g másla, 3 lžíce skořicového cukru a 1 vejce.
Nezapomeneme na tuk na vymazání a mouku na vysypání formy.

Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr, špetku soli a vyšleháme.

Do vaječné pěny přisypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva.

Přilijeme mléko, olej a pečlivým mícháním připravíme hladké těsto.

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.

Polovinu těsta na francouzský hruškový koláč vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané kulaté formy.

Na těsto poklademe plátky hrušek a zalijeme druhou půlkou těsta.

Hruškový koláč dáme péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Máslo rozpustíme, přidáme 3 lžíce skořicového cukru a vejce. Mícháme a prohříváme, dokud se cukr nerozpustí.

Upečený hruškový koláč vyjmeme z trouby a propícháme na více místech vidličkou.

Na koláč vlijeme připravenou polevu a vložíme do trouby na dalších 20 minut.

Upečený hruškový koláč nakrájíme na trojúhelníčky, je dobrý teplý i studený, jak kdo má rád.

Francouzský hruškový koláč před podáváním pocukrujeme, ozdobíme lístkem meduňky či máty a podáváme jako jemný moučník.

Recepty na hruškový koláč, které by vám něměly ujít:
Parádní recepty z právě dozrávajících hrušek
Nejvíce zdraví prospěšných látek se nachází ve slupce a pod slupkou, proto hrušky ideálně konzumujeme neloupané, čerstvé a bez další úpravy. Z hrušek však připravujeme i výborná povidla, marmelády i džemy, zavařujeme je, pečeme z nich koláče a štrúdly, jsou chutné i v kombinaci s masem. Tady jsou ty nejlepší hruškové recepty!
Tip nejen na neděli: Jemný hruškový koláč se skořicí
Hruškový koláč je ideální volbou pro všechny milovníky sladkých jídel. Je jemný, krémový a díky skořici má drobenka lehce obměněnou chuť.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena