Recept na koláč, který je u nás doma velmi oblíbený. Je nádherně vláčný, jemný a prostě opravdu dobrý. Nám nejlépe chutná s hruškami, ale dá se připravit i z jiného a zrovna sezónního ovoce.
4 ks | vejce |
250 g | máslo |
250 g | bílý řecký jogurt |
300 g | polohrubá mouka |
200 g | cukr krupice |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva |
1 balíček | vanilkový cukr |
1 špetka | sůl |
5-6 ks | hruška |
na ozdobu | |
---|---|
cukr moučka |
Žloutky s máslem utřeme do hladké a světle žluté pěny. Na tomto kroku si dáme opravdu záležet a šleháme dlouho. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh a necháme zatím stranou.
Do žloutkové pěny přimícháme tučný bílý jogurt (já používám řecký) a přisypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva a vanilkový cukr. Nakonec zlehka vařečkou vmícháme i bílkový sníh.
Formu či plech vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto a poklademe ovocem. Já použila oloupané a na menší kostky nakrájené hrušky a opravdu s nimi nešetřila.
Připravený plech s hruškovým koláčem vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme cca 30 - 40 minut (záleží na troubě, vyzkoušíme špejlí).
Upečený jemný hruškový koláč necháme vychladnout a před podáváním bohatě pocukrujeme. Chutná opravdu skvěle a jsem si jistá, že ho zařadíte do svých oblíbených receptů.
Tip na neděli: Jemný hruškový koláč se skořicí
Hruškový koláč je ideální volbou pro všechny milovníky sladkých jídel. Je jemný, krémový a díky skořici má drobenka lehce obměněnou chuť.
Koncem prázdnin přichází období dozrávání hrušek. Toto lahodné ovoce znali již staří Římané a k nám přišlo z Východu. Hruška je dosti podceňovaným ovocem, ale zaslouží si své místo v našem jídelníčku.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena