Čeká vás náročný fyzický výkon a potřebujete tělu dodat energii? Chybí ve vašem těle vápník? Nebo si chcete jen pochutnat na něčem netradičním? Chia semínka splňují všechna kritéria.
Chia semínko (latinsky Salvia Hispanice) patří do čeledi hluchavkovitých a jeho původ sahá až do dalekého Mexika a Guatemaly. Semínka v těchto zemích právem zaujímala vysoké postavení v jídelníčku, přidávala se do řady pokrmů i nápojů. Pojídala se samotná, mlela se na mouku, lisovala na olej, připravovaly se z nich kaše a také byla součástí léčiv. Chia semínka jsou známá také pod názvem "poklad aztézských běžců", protože patřila mezi výživově hodnotnou a oblíbenou svačinku běžců, kteří díky konzumaci chia dosahovali skvělých výsledků.
Obsahují totiž velké množství sacharidů, bílkovin (2x více než v jiných semenech) a tuků. Když jsme v minulém článku o lněném semínku (Lněná semínka - superpotravina v našem jídelníčku) zmiňovali vysoký obsah omega-3 mastných kyselin (u chia semínek mluvíme o typu alfa-linolenová kyselina), chia semínka mají jejich obsah ještě vyšší. Tělo si tyto esenciální kyseliny nedokáže vytvořit, proto je velmi důležitý jejich dostatečný příjem stravou.
Jen pár semínky chia denně podporujeme správnou fuknci orgánů jako jsou plíce, játra, ledviny či žlučník. Semínka chia podporují imunitu, jsou výbornými antioxidanty, zlepšují hojivost ran, podporují správnou fuknci srdce a cév, známý je také jejich protizánětlivý účinek, snižují hladinu LDL cholesterolu a pomáhají předcházet vzniku Alzheimerovy choroby.
Známou vlastností chia semen je výborná schopnost na sebe vázat vodu. 1 díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x. Ve formě lehkého gelu jej konzumují právě i zmínění indiánští běžci.
Chia semínka příznivě ovlivňují hladinu krevního cukru díky tzv. hydrofilnímu charakteru. Energie z přijaté potravy se tak uvolňuje postupně, tělo ji lépe využije a hlad nenanastoupí tak rychle. Semínka je vhodné pojídat také při redukčních dietách a diabetu 1. a 2. typu.
Kromě jiného obsahují vysoký podíl fosforu, manganu, železa, vápníku (5x více než v mléce), zinku, kobaltum draslíku (2x více než v banánech), sodík, zinek, niacin, kyselinu listovou, vitamín A, B17, C a vitamín E.
Pozor na časté zařazování chia semínek do jídelníčku u osob užívající léky na ředění krve a všech, kteří trpí na nízký krevní tlak, to jsou snad jediná omezení.
Nutriční hodnoty ve 100 g chia semínek: Energie 490 Kcal / 2052 kJ. Doporučená denní dávka 25 g (2 polévkové lžíce) dodá našemu tělu opravdovou vzpruhu. Před náročným fyzickým či psychickým výkonem lze tuto dávku ještě navýšit.
Jak vypadají chia semínka? Jsou to malé oválky (cca 1 - 2 mm velké) s hnědými, šedými, černými a bílými skvrnkami. A jak se semínky naložit?
Můžeme jimi obohatit ovocná či zeleninová smoothie, koktejly a šťávy. Semínky můžeme posypat jogurt, tvaroh, přimíchat je do ovesné kaše, nabobtnalých ovesných vloček a připravit si tak opravdu zdravou snídani. Chia semínka můžeme přimíchat do rozmixovaného ovoce (nejlepší jsou banány, mango a papája), úžasně tak tělu dodáme živiny, které potřebuje.
Chia semínka lze přidat do těsta při výrobě vitariánských (nepečených) kuliček a nepečených dezertů. Tepelnou úpravou by značně ubylo výživných látek.
Gel, který si z chia semínek připravíme, je bez chuti, proto je velmi vhodný k doplnění jiných pokrmů. Vytvoří v žaludku fyzickou bariéru a zpomalí trávení enzymů. Budeme potřebovat 1 díl semínek chia na 10 dílů vody. Smícháme, necháme pár minut stát ve vodě a máme hotovo. Gel konzumujeme i se semínky. Chia gel můžeme přidávat do pomazánek, nápojů, jogurtů a nejrůznějších kaší, příjemně doplní i koláče a pudinky. Chia gel můžeme jednoduše dochutit medem a citronem, v tom případě podáváme samotný. Gel uchováváme v lednici, kde nám vydrží celé 2 týdny.
(doba přípravy 10 min)
(doba přípravy 15 min)
Zdravé borůvkové muffiny s chia semínky
(doba přípravy 45 min)