
Kynuté borůvkové knedlíky jsou jedním z nejoblíbenějších letních jídel. Sladká, šťavnatá náplň a měkké těsto vytváří kombinaci, kterou si nejlépe vychutnáme s cukrem, tvarohem nebo rozpuštěným máslem. Poradíme, jak na těsto, aby knedlíky nepraskaly a byly vláčné.
Základem dokonalých nadýchaných kynutých knedlíků je dobře zvládnuté kynuté těsto a pilné ruce při sbírání borůvek.
K jejich přípravě používáme hladkou mouku, ale výborné výsledky máme i s polohrubou nebo kombinací obou. Důležité jsou suroviny v pokojové teplotě, aby se těstu hezky kynulo.
-> Tvarohové noky s borůvkovým přelivem krok za krokem
Po vykynutí těsta na knedlíky máme několik možností, jak knedlíky tvarovat.
V obou případech je potřeba těsto s borůvkami pevně uzavřít, aby šťáva nevytekla. Zabalené knedlíky necháme je ještě chvíli kynout na utěrce.
Náplní opravdu nešetříme – během varu totiž těsto nabude, a když jí dáme málo, bude poměr těsta a náplně nevyvážený. Nikdo nechce jíst suché knedlíky bez náplně, zvlášť, když jde o borůvky!
Knedlíky se vaří v osolené vodě většinou zhruba 8–10 minut, podle velikosti. V polovině varu je opatrně obrátíme. Po vyjmutí je ihned propíchneme vidličkou nebo špejlí, aby pára unikla a knedlíky se nesrazily.
-> Čím vším posypat ovocné knedlíky? Zkuste strouhanku, mák nebo jogurt
Na kynuté těsto si připravíme 550 g polohrubé mouky, 1/2 kostky čerstvého droždí, 500 ml mléka, 1 žloutek, 1 lžicku cukru krupice, 1 špetku soli. K plnění budeme potřebovat čerstvé borůvky (asi 400 g) a k dochucení máslo a cukr moučka, případně tvaroh ke strouhání.

Mouku prosejeme do mísy a do středu uděláme důlek. Přidáme lžičku cukru.

Přilijeme trochu vlažného mléka a nakonec rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek, trvá to 10 - 15 minut.

K mouce a kvásku přilijeme zbytek vlažného mléka, přidáme žloutek a špetku soli.

Důkladným hnětením vařečkou vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy.

Těsto v míse přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme cca hodinu kynout.

Těsto nám zdvojnásobí až ztrojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto přemístíme na vál a vyválíme na 5 - 7 mm vysoký plát, který rozkrájíme na přibližně stejně velké čtverce.

Každý čtvereček pomocí prstů opatrně roztáhneme a do středu dáme lžíci omytých a okapaných borůvek.

Rohy čtverečků pečlivě spojíme a pevně zabalíme do tvaru kulatého knedlíku.
Plněné borůvkové knedlíky otočíme spojem dolů a necháme na desce ještě 10 minut kynout.

Připravíme si hrnec s napařovacím sítem. Do hrnce nalijeme trochu vody a přivedeme k varu.
Potom stáhneme plamen, do síta dáme 4 - 5 knedlíků a přikryjeme pokličkou. Na mírném ohni (jen za probublávání) vaříme knedlíky na páře asi 8 minut. Pokličku nezvedáme, aby knedlíky neklesly. Ihned po uvaření knedlíky propícháme vidličkou nebo špejlí, aby z nich unikla pára.

Plněné kynuté borůvkové knedlíky na páře podáváme přelité rozpuštěným máslem a sypeme prosátým moučkovým cukrem, komu chutná, přidá nastrouhaný tvrdý tvaroh nebo opečenou strouhanku.

Recepty na knedlíky, které by vám neměly ujít:
Kynuté knedlíky se švestkami a šlehačkou
Jahodové knedlíky z kynutého těsta
Plněné borůvkové knedlíky z tvarohového těsta: Vrhněte se na českou klasiku
Knedlíky z tvarohového těsta plněné borůvkami, přelévané máslem a sypané cukrem. Fotorecept na sladký hlavní chod, který nikdy neomrzí.
Tvarohové noky s borůvkovým přelivem krok za krokem
Sezóna borůvek je v plném proudu a my máme pro vás osvěžující tip na jejich zpracování. Tyto luxusní tvarohové noky s námi hravě zvládnete krok za krokem.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena