Bodláky na zahradě jsou nevítaným vetřelcem, bodlákový olej v kuchyni se ovšem může stát velmi vítaným spojencem!
Bodláky, neboli rostliny světlice barvířské, měly své využití již v období existence starověkých civilizací, pochází z východní Indie. Až přes metr vysoké rostliny se v dnešní době pěstují ve stepních oblastech USA, Mexika a Indie. Jak mnozí zahrádkáři vědí, jedná se o odolnou rostlinu, která bez problémů prospívá na suchých půdách. Květy bodláků se v minulosti užívaly pro zisk červeného a žlutého barviva, roucho obarvené květy světlice se údajně našlo i v hrobce faraona Tutanchamona. Bodlákový olej se kromě potravinářských účelů, podobně jako lněný, používá při olejomalbové technice.
Nejcennější částí rostliny jsou semena, která obsahují asi 50% oleje. Z jednoho úboru jich dozraje zhruba dvacet. Drastičtější metodou je získávání oleje chemickou cestou, jako konzumenti bychom se ale měli zaměřit na mechanicky získaný olej. Lisuje se za studena a díky tomu se řadí mezi nejlepší jedlé oleje na světě.
Půllitrovou lahev pořídíme zhruba za 100 korun. Na první pohled nás zaujme, že olej má daleko tekutější konzistenci, než jsme zvyklí. Chuť má lehce oříškovou, vůni neutrální a barvu žlutou. Veškeré blahodárné vlastnosti nejlépe oceníme v pokrmech bez tepelné úpravy jako jsou saláty, dresinky a majonézy. Bodlákový olej se používá také při výrobě některých margarínů. Květy světlice se užívají i k přibarvování jídel, ne nadarmo se rostlině přezdívá "nepravý šafrán". Otevřený olej bychom měli uchovávat v chladu a zpracovat jej do 5 měsíců.
Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin snižuje krevní tlak a podporuje správnou funkci jater, žlučníku a slinivky. Jako prevence je vhodná jedna lžička denně na lačno. Bodlákový olej je vítězem v kategorii olejů s nejvyšším obsahem kyseliny linolové, této polynenasycené mastné kyseliny se v něm nachází 79 %. Byla prokázána i jeho účinnost v boji s přebytečnými tukovými zásobami, a to dokonce i u osob trpících cukrovkou, kterou často doprovází právě nepříjemný nárůst hmotnosti. I vnější použití má své pozitivní dopady, zejména na naše vlasy. Příjemné uvolnění přinese i masáž unaveného těla.
Pokud nejste veverky, kterým semínka světlice nechutnají a ornitologové je tak preferují do ptačích krmítek, která tak lépe odolávají těmto nenechavým hlodavcům, určitě si bodlákový olej oblíbíte.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena