Bodlákový olej

Bodlákový olej

Bodláky na zahradě jsou nevítaným vetřelcem, bodlákový olej v kuchyni se ovšem může stát velmi vítaným spojencem!

10935×

Původ bodláků

Bodláky, neboli rostliny světlice barvířské, měly své využití již v období existence starověkých civilizací, pochází z východní Indie. Až přes metr vysoké rostliny se v dnešní době pěstují ve stepních oblastech USA, Mexika a Indie. Jak mnozí zahrádkáři vědí, jedná se o odolnou rostlinu, která bez problémů prospívá na suchých půdách. Květy bodláků se v minulosti užívaly pro zisk červeného a žlutého barviva, roucho obarvené květy světlice se údajně našlo i v hrobce faraona Tutanchamona. Bodlákový olej se kromě potravinářských účelů, podobně jako lněný, používá při olejomalbové technice.

Výroba bodlákového oleje

Nejcennější částí rostliny jsou semena, která obsahují asi 50% oleje. Z jednoho úboru jich dozraje zhruba dvacet. Drastičtější metodou je získávání oleje chemickou cestou, jako konzumenti bychom se ale měli zaměřit na mechanicky získaný olej. Lisuje se za studena a díky tomu se řadí mezi nejlepší jedlé oleje na světě.

Použití oleje z bodláků v kuchyni

Půllitrovou lahev pořídíme zhruba za 100 korun. Na první pohled nás zaujme, že olej má daleko tekutější konzistenci, než jsme zvyklí. Chuť má lehce oříškovou, vůni neutrální a barvu žlutou. Veškeré blahodárné vlastnosti nejlépe oceníme v pokrmech bez tepelné úpravy jako jsou saláty, dresinky a majonézy. Bodlákový olej se používá také při výrobě některých margarínů. Květy světlice se užívají i k přibarvování jídel, ne nadarmo se rostlině přezdívá "nepravý šafrán". Otevřený olej bychom měli uchovávat v chladu a zpracovat jej do 5 měsíců.

Účinky bodlákového oleje na naše zdraví

Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin snižuje krevní tlak a podporuje správnou funkci jater, žlučníku a slinivky. Jako prevence je vhodná jedna lžička denně na lačno. Bodlákový olej je vítězem v kategorii olejů s nejvyšším obsahem kyseliny linolové, této polynenasycené mastné kyseliny se v něm nachází 79 %. Byla prokázána i jeho účinnost v boji s přebytečnými tukovými zásobami, a to dokonce i u osob trpících cukrovkou, kterou často doprovází právě nepříjemný nárůst hmotnosti. I vnější použití má své pozitivní dopady, zejména na naše vlasy. Příjemné uvolnění přinese i masáž unaveného těla.

Pokud nejste veverky, kterým semínka světlice nechutnají a ornitologové je tak preferují do ptačích krmítek, která tak lépe odolávají těmto nenechavým hlodavcům, určitě si bodlákový olej oblíbíte. 

Foto: Photos.com
user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena