Aspartam E951 - umělé sladidlo

Aspartam E951 - umělé sladidlo

Umělé sladidlo aspartam má mnoho tváří a za krátkou dobu své existence se ocitl na vrcholku i na dně žebříčku popularity. Životní příběh aspartamu je o tom, jak se z neškodného sladkého bílého prášku stane takřka masový vrah.

20271×

Co je to aspartam

Aspartam nebo také NutraSweet je registrovanou značkou firmy NutraSweet pro nízkokalorické sladidlo. Toto umělé sladidlo je 200x sladší než prostý cukr (sacharóza) a používá se pro oslazování široké škály potravin a nápojů. Na potravinách je toto náhradní sladidlo většinou označováno jako Aspartam, E953 nebo E951. Jde o krystalický bílý prášek. Nemůže se používat na pečení, protože se při teplotách 30 - 40°C rozpadá na jednotlivé složky a těsto by nevykynulo. Sype se na moučníky až po pečení. Tím, že se i při tělesné teplotě rozpadá, může být nebezpečný, protože jeho jednotlivé složky jsou samy o sobě toxické. Jednou ze složek, na které se aspartam rozpadá, je například methanol, jehož maximální doporučená denní dávka je okolo 8 miligramů. Proto je velmi překvapující, že některé nápoje a potraviny mohou obsahovat tolik aspartamu, protože methanol v něm obsažený několikanásobně přesahuje tento limit. Aspartam dále obsahuje fenylalanin a tudíž ho nesmějí užívat lidé s fenylketonurií.

Chemické složení

Molekula aspartamu se skládá z kyseliny aspartamové, fenylalaninu a z methyl esteru (methanolu). Kyselina aspartamová a fenylalanin jsou postaveny z proteinů a nalezneme je v široké škále potravin včetně masa, olnin a podobně. Jejich přítomnost v potravinách má na svědomí sama příroda, pokud však nejsou vázány na ostatní proteiny, jsou sami o sobě toxické. Methanol nalezneme rovněž v některých druzích ovoce a zeleniny. Je dokonce zajímavé, že jednotlivé složky aspartamu nalezneme v mnohem větších množstvích právě ve zmíněných potravinách, než v samotném aspartamu.

Něco z historie

Aspartam (L-a aspartyl -L-phenylalanine methyl ester) byl vynalezen v roce 1965. Dlouho se o něm tvrdilo, že je naprosto neškodný a díky svým vlastnostem vhodný například pro diabetiky, těhotné ženy a podobně. Až 7. května roku 1985 byly vyslyšeny tisíce stížností na vedlejší účinky této látky, a aspartam byl prohlášen americkým parlamentem za nestabilní látku. V současné době jsou výrobky obsahující aspartam naštěstí stahovány z prodeje. Evropská unie navíc vydala řadu zákazů o používání aspartamu v potravinách pro těhotné ženy a děti.

Použití

Kromě toho, že aspartam chutná velice podobně jako cukr a funguje jako náhrada cukru, má také další vlastnosti. Především zesiluje a rozšiřuje různé ovocné vůně. Například to, zda je ve žvýkačce použitý cukr, nebo aspartam poznáme velice snadno. Žvýkačka, která rychle ztrácí sladkost a vůni obsahuje pravděpodobně cukr. Naopak žvýkačka, která je nepřirozeně sladká, bude nejspíš obsahovat umělé sladidlo. Aspartam nalezneme ve většině nápojů s označením light, ale i v jiných nealkoholických nápojích. Dále se nalézá v potravinách pro diabetiky, dezertech, zmrzlinách, pudincích, čokoládách, žvýkačkách, čokoládách a dokonce i v zubních pastách a farmaceutických výrobcích.

Je aspartam masový vrah nebo ne?

Různé zdroje uvádějí, že aspartam prokazatelně způsobuje vznik rakoviny, celkově oslabuje imunitu a podobně. Nejčerstvější věděcké výzkumy však tyto mýty vyvrátili. Bohužel však není aspartam bezpečný, tak jak se o něm dříve tvrdilo. Americký kontrolní úřad zdokumentoval 92 příznaků škodlivého působení aspartamu na lidský organismus. Mezi ně patří například otupělost, bušení srdce, halucinace, vyrážky, usazování tuků, křeče a podobně. Zároveň také nebyly zcela vyvráceny domněnky, že používání aspartamu má vliv na defekty novorozeňat, epilepsii a podobně. Výsledkem výzkumů není úplný zákaz používání aspartamu, nicméně je lepší se aspartamu vyhnout.

Fenylketonurie

Závěrem si řekneme něco o této nemoci, protože lidé s touto nemocí by se měli aspartamu vyhnout především. Fenylketonurie je nemoc, která se u lidí zjišťuje hned po narození. Jde o malou leč významnou odchylku v látkové přeměně. Lidé s touto nemocí si musí hlídat přítomnost fenylalaninu ve své stravě a to není tak jednoduché. Z 0,3 g aspartamu se v těle vytvoří přibližně 150mg fenylalaninu. Pro zdravého jedince je toto množství pouhých 13% z doporučené denní dávky, ale pro nemocného by to mělo možná i tragické následky. Přítomnost fenylalninu u nemocných fenylketonurií vede k poruchám nervového systému a velice rychle i k postižení a demenci. Používáte sladidla nebo raději cukry? Foto: Profimedia.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena