
Restaurace Letovský statek byla kdysi vyhlášená zájezdní hospoda. Kvůli stavbě dálnice se ale ocitla mimo hlavní tah z Prahy na Strakonice. Zeje prázdnotou kvůli nové silnici, nebo je problém jinde? Sledujte další díl Ano, šéfe!
Letovský statek se ocitl v prekérní situaci. Provozovatelka restaurace, Jana Lukšanová, vysvětluje: „Do pořadu nás přihlásil Ludvík, můj partner. Nejdřív jsem si myslela, že se zbláznil.“
Ludvík Friebel podotýká: „Od covidu se v gastronomii situace velmi změnila, zhoršila. Vedla kolem nás silnice, teď se tu staví dálnice. Takže v poledne sem chodí dělníci na oběd, večer nezastaví nikdo.“
-> Ano, šéfe! na Šumavě: Penzion Pláně na Zadově bojuje o přežití, pomůže mu Pohlreich?
První, co Zdeňka Pohlreicha na Letovském statku zarazí, je neskutečně obsáhlé menu. Má minimálně padesát položek, z toho osm různých řízků.
V kuchyni mají ze Zdeňkovy objednávky radost. „Jsou to oblíbené věci.“
Po ochutnání se ale šéfova kritika stupňuje. Šéf nechápe, proč všechna jídla vypadají stejně.
V nabídce jihočeského statku navíc žasně nad jídly, jako jsou tortilla nebo argentinský steak.
Jak správně smažit řízky? Důležité jsou typ masa, správný tuk a teplota
V kuchyni shrne Zdeněk své poznámky lakonicky:
„Všechno má podobnou chuť, chtělo by to pestřejší, všimli jste si vůbec, že je venku napsáno, že je to jihočeská restaurace? Tak proč tortilla? To přece není místní specialita!“
„Ludvíku, to je ostuda nechat se živit od ženy,“ podotkne po rozhovoru s provozovateli šéf.
Jak dopadne zátěžový test? Zdeněk se nejprve poohlédne po lednicích. Tam ani v kuchyni nenajde nedostatky velkého formátu.
Taky doporučí, aby majitelé uklidili zázemí. Ludvíkovi poradí: „Až se budeš divit, proč ti sem lidi nechodí, mrkni na tohle jídlo a bude ti to jasný.“
Šéfa ale překvapí odpověď hostů, když zjišťuje, jak jim chutná. „Oni mi řekli, že to není tak hrozné a dá se to. To fakt nechceš slyšet..."
Jak dlouho si hosté nakonec počkají na jídlo, komu dojdou nervy a jak se vyřeší komplikovaná rezervace?
Budou si v kuchyni dál dělat legraci, nebo je humor přejde a začnou makat? Jak se z menu může stát nástroj hromadného ničení? Šéf týmu doporučí, aby si menu sestavili takové, aby za ním stáli. Kromě toho se bude také malovat. Jana a Ludvík nemají slov.
„Já vám pomůžu, i kdybyste nechtěli,“ usmívá se Zdeněk. A vezme tým na čumendu do zájezdního hostince U Jiskrů, který fakt funguje. Co si od Jiskrů nakonec místní odnesou? Jak se jim bude dařit během vaření?
„Jídla musí být jednoduchá jak žebřík, na to nezapomeňte,“ vysvětluje šéf.
„Dálnice hotová, zázraky se dějí. A ani zajížďka není velká,“ přibržďuje šéf u Letovského statku po nějakém čase. „Dám si drštkovou polévku, dršťky s dipem, králíka načerno…“ vyjmenovává.
Zdeňkovi se líbí nové menu, pochvalu dostanou provozovatelé i za židle.
„Jak to vypadá z venku, vypadá to i zevnitř, dobrý, no,“ hodnotí. Ochutnávka dopadne dobře.
V kuchyni se dozví, že se tým snaží. „Mám z tebe radost, kamaráde,“ ohodnotí výkon kuchyně Pohlreich.
Tým nakonec dostane velkou pochvalu. „Je to neuvěřitelná změna proti tomu, co tady bylo první den. Takže na jednu hvězdu to není.“ Po zklamaných obličejích šéf dodá: „Je to totiž na dvě. Mám z vás nefalšovanou radost.“
Jak na natáčení vzpomíná Ludvík? „Po oznámení, že jdeme do tohoto pořadu, nadšený nebyl nikdo. A ani dnes by do toho nešli, já ale klidně a hned.“
Jak se restauraci Letovský statek daří dnes? Ludvík Friebel shrnuje: „Válčíme, co to jde. Návštěvnost se mění, někdy je plno, jindy prázdno. Jsem rád za stručnější jídelák, taky bych potřeboval jednoho kuchaře navíc. Takového, který by pomohl Michalovi, který kuchyni opravdu táhne. To by nám prospělo.“
Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce




Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena