Třený beránek je klasika, která voní po vanilce a citrónové kůře. Aby se povedl na první dobrou, je dobré znát pár chytrých triků.
Začneme tím, že všechny suroviny, zejména vejce a máslo, necháme dojít pokojové teploty. Studené máslo s cukrem nikdy dobře neutřeme a těsto tím ztratí svou lehkost.

Formu na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Je potřeba věnovat zvláštní péči ouškům, čumáčku a dalším záhybům, aby se v těchto místech nepřipekl.
-> Jak upéct dokonalé piškotové těsto: Nejčastější chyby a jejich řešení
Pokud máme formu dvoudílnou, pníme ji maximálně do tří čtvrtin. Těsto během pečení výrazně nabude.
Třená těsta pečeme ihned, jakmile jimi naplníme formu. Stojí-li těsto delší dobu, sníh z bílků, který těsto kypří, povolí. Těsto potom zvlhne a upečený beránek nemusí být tak nadýchaný.
Když ho po vychladnutí pocukrujeme, zamaskujeme tím drobné kosmeticky chybičky. Můžeme ho také polít čokoládovou polevou.
-> Velikonoční beránek: Jak na to, aby se podařil na výbornou?

Recepty, které by vám neměly ujít:
Rychlý hrníčkový beránek se šlehačkou

Soutěžní velikonoční beránek se smetanou

(doba přípravy 75 min)

Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena