Skvrny od guláše dokážou naštvat. Patří mezi ty, ze kterých býváme bezradní, protože kombinují mastnotu a výrazné barvivo z mleté papriky. Důležité je proto jednat rychle. Čím déle skvrna na látce zůstane, tím hůře se odstraňuje.
- Pokud se to stane doma během jídla, první krok je jemně odsát přebytečný tuk papírovým ubrouskem. Alternativně můžeme skvrnu posypat škrobem nebo dětským pudrem, které mastnotu absorbují. Nikdy skvrny netřeme, mastota by se ještě víc rozptýlila.
- Je-li to možné, skvnu hned opláchneme z rubu studenou vodou. Vodu tedy pustíme na skvrnu z opačné strany, než vznikla. Bude tak mít "kratší" cestu z látky ven. Proč studená voda a ne teplá? Protože barvivo z papriky má tendenci se na textilu teplem zafixovat.
- Na mastnotu pak dobře funguje jar nebo jiný prostředek na nádobí. Naneme ho trochu přímo na skvrnu a za použití teplejší vody lehce promneme. Necháme chvíli působit, aby se narušila tuková vrstva.
-> Jak vyzrát na skvrny od vína, borůvek nebo červené řepy a čím je odstranit
Pro samotnou mastnotu platí, že teplá voda je účinnější – tuky se v ní lépe rozpustí a vyplaví. Proto třeba mastný talíř studenou vodou neumyjeme, zatímco v horké ano.
U barevných pigmentů je to ale jinak: mletá paprika, rajčatová omáčka, kečup nebo kurkuma se teplem víc "zažerou" do látky a vytvoří trvalejší skvrnu. Z toho důvodu je lepší nejdříve skvrnu propláchnout studenou vodou a pokusit se odstranit barvivo, a až potom nasadit teplejší vodu s odmašťovacím prostředkem.
Následně lze použít žlučové mýdlo nebo odstraňovač skvrn na kyslíkové bázi a oblečení vyprat na nejvyšší teplotu vhodnou pro daný materiál.
-> Jak na staré skvrny od kávy?
Jednoduchý návod, jak na skvrnu
- Ihned odsajeme co nejvíc tuku papírovým ubrouskem. Netřeme.
- Látku propláchneme studenou vodou z rubové strany.
- Na mastnotu naneseme trochu jaru a promneme a necháe působit cca 5-10 minut.
- Pokud je skvrna výrazná, použijeme žlučové mýdlo nebo odstraňovač skvrn na kyslíkové bázi.
- Látku dáme vyprat na nejvyšší teplotu, kterou látka snese. U bílých materiálů můžeme přidat perkarbonát sodný.
-> Čerstvé skvrny od čokolády a kakaa
Uvařte si s námi
Recepty, které by vám neměly ujít:
Vepřový guláš s paprikami

Domácí kuřecí perkelt

Hovězí guláš s domácím bramborákem
