marináda | ||
---|---|---|
500 g | hovězí kližka | |
směs | ||
2 ks | cibule | |
3 lžíce | sádlo | |
2 lžičky | paprika červená | |
3 lžíce | rajský protlak | |
podle potřeby | ||
2 lžičky | sůl | |
1 lžička | mletý pepř | |
1 hrnek | voda | |
2 lžíce | chlebová pšeničná mouka | |
podle chuti | ||
4 stroužky | česnek | |
2 lžičky | mletý kmín | |
2 lžíce | majoránka | |
těsto | ||
300 g | brambory | |
2 hrnečky | hladká mouka | |
2 ks | vejce | |
2 lžičky | sůl | |
1 lžička | mletý pepř | |
1 lžíce | majoránka | |
4 stroužky | česnek |
Cibuli osmažíme na sádle do hněda, přidáme červenou papriku a rychle zarestujeme, aby nezhořkla a nepřipálila se. Přidáme na kousky nakrájené hovězí maso, opečeme ze všech stran, osolíme, opepříme a přidáme rajský protlak. Zamícháme a zalijeme trochou vody, přidáme česnek a mletý kmín, zmírníme teplotu a dusíme. Během dušení pod poklicí občas podlijeme, před změknutím masa přidáme ještě majoránku. Je-li maso měkké, (zhruba po dvou hodinách), zahustíme v případě potřeby chlebovou strouhankou.
Mezitím si připravíme směs na bramboráky - strouhané brambory, sůl, pepř, vejce, hladkou mouku, majoránku a česnek. Směs důkladně promícháme a na rozpálené pánvi z ní tvoříme placky, které opékáme z obou stran dozlatova. Guláš podáváme spolu s bramboráky, kdo má rád, posype si omáčku ještě čerstvou syrovou cibulí.
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.
Bramboráky na pět způsobů: Klasické, plněné uzeným i pečené v troubě
Bramboráky - česká klasika, která se neomrzí. Ale vyzkoušet tyto smažené placky na různé způsoby se rozhodně vyplatí. Naučíme vás bramboráky tradiční, plněné špenátem, doplněné houbami i fitness variantu z trouby.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena