4 stroužky | česnek | |
2 ks | rajčata | |
300 g | brambory | |
1 ks | cibule | |
2 lžíce | slunečnicový olej | |
2 ks | zelená paprika | |
2 plátky | uzená slanina | |
100 g | uzená pikantní klobása | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletá sladká paprika | ||
čerstvě mletý černý pepř |
Živáňskou v pekáči podáváme horkou s čerstvě upečeným chlebem, s kterým vytíráme velmi chutnou vypečenou šťávu. Nyní jsem pekla v jenské míse, v pekáči peču pro více osob, tehdy stavím řízky na stojato a prokládám řízky zeleninou, klobásou, slaninou a bramborami. V přírodě napíchávám i s jiným masem na dlouhou, očištěnou, zahrocenou větev. Posypeme různými bylinkami, prokládáme zeleninou, brambory, klobásou a dalším, co nám chutná a právě máme po ruce.
Živáňskou zabalíme do vícerých vrstev alobalu, podlitého vodou a olejem. Zabalené otáčíme na rožni nad rozžhaveným ohništěm do změknutí. Při rozbalení zachytíme vypečenou šťávu do malého hrnce a každý si potom svou porci ochutí šťávou. Množství surovin a zeleniny, jako i jejich výběr, si každý přizpůsobí podle sebe, toto je jen inspirace, je to jen základní recept, který je opravdu velmi variabilní a velmi chutný. Kuchyně u nás doma během pečení tak nádherně voní, že to kroutilo nosem nejen nám, ale i sousedům. Je to velmi zjednodušená verze živáňské, kde může každý sám uplatnit svojí vlastní kreativitu, uspokojit své nároky a vlastní chuť.
Maso na talíři: Recept na živáňskou pečeni krok za krokem
Živáňská pečeně je pokrm slovenské kuchyně, který má spoustu variant. Klasická příprava spočívá v kombinaci vepřového, jehněčího a hovězího masa, které se napíchá na jehlu a pomalu rožní. Ne každý si může tuto přípravu dovolit, proto si dnes připravíme levnější živáňskou pečeni v troubě.
Nejpoužívanější koření v české kuchyni 1.díl
Mnoho z nás má doma spoustu koření a bylinek a přitom mnohdy ani netušíme, kde koření použít. Přinášíme vám první díl našeho seriálu těch nejpoužívanějších druhů koření a bylinek v našich kuchyních.
Autor:Libchen
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena