Živáňská v pekáči

Tento recept dělávám dost často v létě a na podzim. Toto je taková zjednodušená a moje pohodlná verze, která je oblíbená u nás doma. Přidávám jen jako inspiraci pro nastávající léto.


3.766x
60 min
3×

Ingredience

4 stroužkyčesnek
2 ksrajčata
300 gbrambory
1 kscibule
2 lžíceslunečnicový olej
2 kszelená paprika
2 plátkyuzená slanina
100 guzená pikantní klobása

podle chuti

sůl
mletá sladká paprika
čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy

Krkovičku nebo plecko omyjeme, osušíme, pokrájíme na řízky a okraje po obvodu vícekrát nařežeme. Maso naklepeme, z obou stran osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, posypeme mletou červenou paprikou, potřeme plnotučnou hořčicí a necháme volně odpočinout na pultě. Zeleninu nejprve omyjeme. Z čerstvé papriky odstraníme jádřince, žilky a semínka a pokrájíme na kroužky. Rajčata pokrájíme na plátky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 2 až 3 mm. Cibuli očistíme, překrojíme na polovinu a pokrájíme na tenké měsíčky. Očištěný česnek ponecháme v celku. Domácí uzenou slaninu pokrájíme na plátky a domácí pikantní uzenou klobásu pokrájíme na kolečka. Do jenské mísy nebo vhodného pekáče na spodek položíme cibuli a česnek. Na cibuli dáme brambory a na brambory položíme plátky domácí uzené slaniny, na kterou položíme připravené řízky z masa a kolečka pikantní domácí uzené klobásy, které zakryjeme kroužky čerstvé papriky a plátky čerstvých rajčat. Pokračujeme ve vrstvení v tomto pořadí, dokud všechno nepoužijeme, přitom každou vrstvu osolíme a okořeníme. Poslední vrstvu tvoří brambory, které polijeme 2 lžícemi oleje, více tuku netřeba, maso, klobása a slanina pustí dost tuku a zelenina uvolní dostatek tekutiny, během pečení vznikne velmi chutná voňavá šťáva. Můžeme použit také pálivou feferonku, různé bylinky a zeleninu podle vlastního výběru a chuti. Živáňskou naplněný pekáč vložíme nepřikrytý do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi hodinu. Během pečení se line nádherná dráždivá vůně po celé kuchyni. Živáňskou v pekáči podáváme horkou s čerstvě upečeným chlebem, s kterým vytíráme velmi chutnou vypečenou šťávu. Nyní jsem pekla v jenské míse, v pekáči peču pro více osob, tehdy stavím řízky na stojato a prokládám řízky zeleninou, klobásou, slaninou a bramborami. V přírodě napíchávám i s jiným masem na dlouhou, očištěnou, zahrocenou větev. Posypeme různými bylinkami, prokládáme zeleninou, brambory, klobásou a dalším, co nám chutná a právě máme po ruce. Živáňskou zabalíme do vícerých vrstev alobalu, podlitého vodou a olejem. Zabalené otáčíme na rožni nad rozžhaveným ohništěm do změknutí. Při rozbalení zachytíme vypečenou šťávu do malého hrnce a každý si potom svou porci ochutí šťávou. Množství surovin a zeleniny, jako i jejich výběr, si každý přizpůsobí podle sebe, toto je jen inspirace, je to jen základní recept, který je opravdu velmi variabilní a velmi chutný. Kuchyně u nás doma během pečení tak nádherně voní, že to kroutilo nosem nejen nám, ale i sousedům. Je to velmi zjednodušená verze živáňské, kde může každý sám uplatnit svojí vlastní kreativitu, uspokojit své nároky a vlastní chuť.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Živáňská v pekáči

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena