Žemlovka s rozinkami

Staročeská žemlovka z másla a smetany. Rozinky samozřejmě nesmí chybět. Žemlovku můžete podávat jako hlavní chod nebo taky jako moučník.


3.1289x
60 min
3×

Postup přípravy

Rozinky omyjeme a dobře osušíme. Veku nakrájíme na tenounké plátky a rozdělíme ji na 3 stejné části. V horké vodě pořádně omyjeme citron a kůru z něj nastrouháme.

Pekáček nebo zapékací misku pořádně vymažeme máslem nebo herou.
Na dno vymazané nádoby rozložíme první třetinu veky. Zakápneme je troškou rozhřátého másla a posypeme polovinou rozinek a polovinou citronové kůry.

Přikryjeme je druhou třetinou plátků veky. Opět zakápneme máslem a posypeme zbytkem rozinek a citronové kůry.

Vše zakryjeme poslední částí veky. Ve smetaně rozšleháme vejce a touto směsí zalijeme veku v nádobě. Posypeme cukrem a špetkou strouhaného muškátového oříšku. Pokapeme zbytkem másla

Pečeme ve vyhřáté troubě na 225° C a po 10 minutách teplotu snížíme na 200° C. Pečeme dokud nákyp neztuhne.

Hotovou žemlovku ozdobně sypeme moučkouvým a skořicovým cukrem.
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Žemlovka s rozinkami

Zpět na recept