Žemlovka s rozinkami

Staročeská žemlovka z másla a smetany. Rozinky samozřejmě nesmí chybět. Žemlovku můžete podávat jako hlavní chod nebo taky jako moučník.


3.1289x
60 min
3×

Ingredience

2 lžícecukr
2 ksvejce
4 lžícemáslo
100 grozinky
1 kscitron
0.5 ksveka
muškátový oříšek
250 mlsmetana ke šlehání

na ozdobu

cukr moučka
skořicový cukr

Postup přípravy

Rozinky omyjeme a dobře osušíme. Veku nakrájíme na tenounké plátky a rozdělíme ji na 3 stejné části. V horké vodě pořádně omyjeme citron a kůru z něj nastrouháme. Pekáček nebo zapékací misku pořádně vymažeme máslem nebo herou. Na dno vymazané nádoby rozložíme první třetinu veky. Zakápneme je troškou rozhřátého másla a posypeme polovinou rozinek a polovinou citronové kůry. Přikryjeme je druhou třetinou plátků veky. Opět zakápneme máslem a posypeme zbytkem rozinek a citronové kůry. Vše zakryjeme poslední částí veky. Ve smetaně rozšleháme vejce a touto směsí zalijeme veku v nádobě. Posypeme cukrem a špetkou strouhaného muškátového oříšku. Pokapeme zbytkem másla Pečeme ve vyhřáté troubě na 225° C a po 10 minutách teplotu snížíme na 200° C. Pečeme dokud nákyp neztuhne. Hotovou žemlovku ozdobně sypeme moučkouvým a skořicovým cukrem.
user-icon

autor Vilienka

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Žemlovka s rozinkami

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena