Staročeská žemlovka z másla a smetany. Rozinky samozřejmě nesmí chybět. Žemlovku můžete podávat jako hlavní chod nebo taky jako moučník.
Hodnocení
3.1
/ 5 (289x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Ostatní
Cukr2 lžíce
Vejce2 ks
Máslo4 lžíce
Rozinky100 g
Citron1 ks
Veka1/2 ks
Muškátový oříšek
Smetana ke šlehání250 ml
Na ozdobu
Cukr moučka
Skořicový cukr
Postup přípravy
Rozinky omyjeme a dobře osušíme. Veku nakrájíme na tenounké plátky a rozdělíme ji na 3 stejné části. V horké vodě pořádně omyjeme citron a kůru z něj nastrouháme.
Pekáček nebo zapékací misku pořádně vymažeme máslem nebo herou.
Na dno vymazané nádoby rozložíme první třetinu veky. Zakápneme je troškou rozhřátého másla a posypeme polovinou rozinek a polovinou citronové kůry.
Přikryjeme je druhou třetinou plátků veky. Opět zakápneme máslem a posypeme zbytkem rozinek a citronové kůry.
Vše zakryjeme poslední částí veky. Ve smetaně rozšleháme vejce a touto směsí zalijeme veku v nádobě. Posypeme cukrem a špetkou strouhaného muškátového oříšku. Pokapeme zbytkem másla
Pečeme ve vyhřáté troubě na 225° C a po 10 minutách teplotu snížíme na 200° C. Pečeme dokud nákyp neztuhne.
Hotovou žemlovku ozdobně sypeme moučkouvým a skořicovým cukrem.
Tento recept se výborně hodí na takové menší jednohubky.
Doba přípravy: 1 a 1/2 hodiny Vystačí na: 35 kousků
Suroviny:
1kg brambor
1svazek cibulky s natí
sůl
pepř
6vajec
1/2 l mléka
kajenský pepř
525 g uzeného lososa-plátky
100 g paprikové pasty(Ajvar)
100 g jogurtového dresinku
3-4 snítky kopru
1.Brambory vaříme asi 20 minut.Zchladíme,oloupeme a nakrájíme na kousky.Naťˇcibule nakrájíme na prstýnky. Spolu s bramborami rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.Okořeníme.
2.Vejce,mléko,sůl a kajenský pepř smícháme.Směs nalijeme na brambory.Pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě(225 stupňů Celsia).Po upečení necháme asi 30 minut vychladit.
3.Tortilly nakrájíme na kosočtverce,lososa na přibližně 35 plátků.Tortilly obložíme plátky lososa.
4.Paprikovou pastu a dresink smícháme.Kosočtverec torill servírujeme s paprikovým krémem,zdobíme koprem.