Recept na přípravu výborné čerstvé veky. Hodí se nejen na obložené chlebíčky, ale i na víkendovou snídani a jako příloha k jídlu (třeba k polévce či salátu).
1 lžička | cukr |
5 lžic | olej |
2 lžičky | sůl |
350 ml | mléko |
1 kostka | droždí |
650 g | polohrubá mouka |
Na těsto si nejprve připravíme kvásek. Do hrnečku rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vykynout.
Do mísy prosejeme polohrubou mouku a přidáme mléko, olej, sůl a vzešlý kvásek. Zaděláme těsto a necháme ho asi tak půl hodiny kynout. Doba kynutí závisí na teplotě v místnosti. Těsto samozřejmě lépe kyne v teple.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na polovinu a z každého kusu těsta vyválíme jednu veku. Vyválené veky necháme ještě na plechu nakynout a pak je dáme upéct do vyhřáté trouby. Já nechávám veky péct kolem 20 minut při 170 °C.
Výbornou světlou veku necháme vychladnout a potom ji můžeme nakrájet a použít na obložené chlebíčky. Plátky veky podáváme také jako přílohu k jídlu.
Skvělá na chlebíčky! Veka z domácí pekárny krok za krokem
Ohlásila se neočekávaná návštěva? Nemáte veku na chlebíčky? Žádný problém, podle FOTORECEPTU si upečeme veku doma, navíc je mnohem lepší než kupovaná.
Silvestrovské chuťovky: Top recepty na jednohubky, chlebíčky a slané rolády
Dochází vám inspirace k domácímu pohoštění? Nezoufejte, máme pro vás pár tipů na slané chuťovky, které váš slavnostně prostřený stůl pestře doplní a zmizí z talířů dávno před půlnocí.
autor Jana Barcalová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena