Výborná světlá veka

Recept na přípravu výborné čerstvé veky na obložené chlebíčky.


4.537x
75 min
4×

Postup přípravy

Nejprve si připravíme kvásek. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vykynout.

Do mísy prosejeme polohrubou mouku a přidáme mléko, olej, sůl a vzešlý kvásek. Zaděláme těsto a necháme ho asi tak půl hodiny kynout. Doba kynutí závisí na teplotě v místnosti. Těsto lépe kyne v teple.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na polovinu a z každého kusu těsta vyválíme jednu veku. Vyválené veky necháme ještě na plechu nakynout a pak je dáme upéct do trouby. Já nechávám veky péct kolem 20 minut při 170 °C.

Výbornou světlou veku necháme vychladnout a potom ji můžeme nakrájet a použít na obložené chlebíčky. Plátky veky podáváme také jako přílohu k jídlu.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Výborná světlá veka

Zpět na recept