Zelný závin

Recept na kynutý závin plněný dušeným zelím a uzeninou.


4.718x
150 min
2×

Ingredience

těsto

1 lžičkacukr
1 ksžloutek
100 mlmléko
30 gsádlo
10 gdroždí
250 ghladká mouka

náplň

5 stroužkůčesnek
1 ksčervená cibule
150 glibová anglická slanina
500 gbílé hlávkové zelí

podle potřeby

olej

podle chuti

sůl
kmín

na potření

vejce

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme těsto. Do prosáté mouky rozdrobíme droždí, přidáme mléko, žloutek, cukr a vše promícháme. Přilijeme vlažný rozehřátý tuk a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Mezitím připravíme náplň. Zelí očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. Oloupaný česnek jemně usekáme. Anglickou slaninu nakrájíme na jemné kostičky. Zelí podusíme v malém množství osolené vody do poloměkka. Vodu slijeme a zelí necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, vmícháme zelí, nakrájenou slaninu a směs dochutíme podle potřeby solí a kmínem. Náplň zvolna orestujeme asi 5 - 10 minut a necháme vychladnout. Vyběhlé těsto opět propracujeme a rozdělíme na poloviny. Vyválíme dvě tenké placky, které naplníme zelnou směsí stočíme do závinu, potřeme rozšlehaným vejcem, osolíme a posypeme kmínem. Záviny necháme ještě asi 15 minut odležet a potom je upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Vychladlý závin rozkrájíme na porce a podáváme kdykoliv podle vlastní chuti.
Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Zelný závin

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena