Zelný závin

Recept na kynutý závin plněný dušeným zelím a uzeninou.


4.718x
150 min
2×

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme těsto. Do prosáté mouky rozdrobíme droždí, přidáme mléko, žloutek, cukr a vše promícháme. Přilijeme vlažný rozehřátý tuk a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.

Mezitím připravíme náplň. Zelí očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. Oloupaný česnek jemně usekáme. Anglickou slaninu nakrájíme na jemné kostičky.

Zelí podusíme v malém množství osolené vody do poloměkka. Vodu slijeme a zelí necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, vmícháme zelí, nakrájenou slaninu a směs dochutíme podle potřeby solí a kmínem. Náplň zvolna orestujeme asi 5 - 10 minut a necháme vychladnout.

Vyběhlé těsto opět propracujeme a rozdělíme na poloviny. Vyválíme dvě tenké placky, které naplníme zelnou směsí stočíme do závinu, potřeme rozšlehaným vejcem, osolíme a posypeme kmínem. Záviny necháme ještě asi 15 minut odležet a potom je upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Vychladlý závin rozkrájíme na porce a podáváme kdykoliv podle vlastní chuti.
user-icon

autor Jarka-P


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Zelný závin

Zpět na recept