Zelný tunel

Recept na domácí slaný závin, který plníme šunkou a zeleninou.


4.68x
75 min
2×

Ingredience

2 lžícestrouhanka

náplň

3 stroužkyčesnek
1 lžícesůl
1 ksjablko
2 lžícecukr krupice
100 ganglická slanina
0.5 lžičkydrcený kmín
1 svazekjarní cibulka
500 gkysané zelí

těsto

100 mlolej
1 lžičkasůl
1 ksvejce
20 gdroždí
500 ghrubá mouka

náplň 1

200 gšunka

na potření

1 ksžloutek

na ozdobu

1 lístkyhrubá sůl
1 lžícecelý kmín

Postup přípravy

Z droždí, lžíce mouky a dvou lžic vlažné vody si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě "vzejít".

Do zbylé mouky přidáme vejce, sůl, kvásek a pomalu přilijeme olej. Vypracujeme vláčné těsto, které podle potřeby zředíme lžící vody. Těsto necháme v teple vykynout.

Cibulku a česnek nasekáme nadrobno a spolu s na proužky nakrájenou slaninou orestujeme na lžíci rozpáleného oleje. Přidáme překrájené zelí, na plátky nakrájené jablko bez jádřince, sůl, kmín a cukr. Promícháme, asi 10 minut dusíme a potom necháme vychladnout.

Z těsta vyválíme placku a posypeme ji strouhankou. Rozetřeme na ni náplň a posypeme ji kostičkami šunky. Opatrně zavineme, abychom neroztrhli těsto! Závin potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme kmínem i solí.

Na pečícím papírem vyloženém plechu závin pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 180 °C.

Po upečení necháme zelný tunel zcela vychladnout a potom závin nakrájíme na plátky.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Zelný tunel

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.