Nejprve si zaděláme kvásek.
Připravíme nádivku. Cibuli očistíme a nasekáme. Zelí a pórek očistíme a nakrouháme najemno. Papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky.
Ve vyšší pánvi zpěníme cibuli. Přidáme zelí a později papriku. Směs podlijeme trochou vody a dusíme, až zelí změkne. Během dušení si nakrájíme klobásky a přidáme je i s pórkem do zeleninové směsi, když je zelí téměř měkké. Směs okořeníme podle chuti a necháme vychladnout.
Z mouky, vajec, a špetky soli, kváskem zaděláme těsto. Necháme ho vykynout. Potom těsto rozdělíme na stejné díly a ty naplníme nádivkou. Potřeme tukem a dáme dozlatova upéct. Pokud nechceme buchty, můžeme dělat třeba koláče.
Upečené zlatavé zelníky s klobásou podáváme horké i studené.