Brambory si uvaříme zvlášť ve slupce. Po vychladnutí brambory oloupeme a nakrájíme na drobnější kostky.
Kyselé zelí vyndáme ze sklenice do cedníku a důkladně propereme pod tekoucí vodou. Kdo chce, může ho nakrájet na menší kousky. Zelí dáme do hrnce s vodou a necháme krátce vařit. Přidáme trošku kmínu, osolíme a trošku přisladíme. Zelí nakonec zjemníme kouskem másla.
Po změknutí zelí přidáme do hrnce nakrájené brambory a necháme prohřát. Pro lepší chuť můžeme přidat i kostku hovězího masoxu. Hotovou polévku zahustíme klechtánkem vyrobeným ze 3 lžic hladké mouky a 3 vajec. Kdo má rád, může do zelňačky přidat i nakrájený párek nebo klobásku.
Zelňačku na závěr ochutíme rozdrcenou majoránkou, nasekanou zelenou petrželkou a podáváme.