Chutná zelná polévka se vaří v jednom hrnci. Zelňačka skvěle zahřeje i zasytí.
Hodnocení
4.7
/ 5 (104x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
55x
Ingredience
Ostatní
Olej
Brambory4 ks
Cibule1/2
Voda1 l
Hladká mouka 2 lžíce
Drcený kmín1/3 lžičky
Mletá sladká paprika1 lžíce
Hovězí bujón1/2 kostky
Klobásky1 ks
Kysané zelí250 g
Podle chuti
Sůl
Pepř
Postup přípravy
Olejem pokryjeme dno hrnce a necháme ho rozpálit.
Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do hrnce zesklovatět. Přisypeme 2 vrchovaté lžíce mouky a uděláme jíšku.
Přidáme mletou papriku a kmín a chvilku orestujeme, až se koření hezky rozvoní.
Postupně podléváme vodou (můžeme místo ní použít přímo hovězí vývar) a rozmícháváme vzniklou jíšku.
Oloupané brambory si nakrájíme na malé kostičky a přidáme do hrnce. Taktéž přidáme nakrájenou klobásku. Polévku jemně přisolíme, ale pozor, klobásky bývají slané, takže opatrně.
Polévku vaříme, dokud brambory nezměknou, cca 20min, podle toho, jak nahrubo jsou nakrájené.
Když jsou brambory měkké, přidáme do polévky zelí i se šťávou ze zelí, ta polévku dobře ochutí.
Pokud máme zelňačku příliš hustou, dolijeme ji vodou. Vaříme ještě 15 min. Nakonec můžeme dochutit solí a pepřem.
Polevka je dobra, ale priste bych radeji zeli proplachla. Polevka je dost kysela, i prestoze jsem pridala lzicku cukru. Zarazuji do me kucharky.
emberstrife71
vyborna!!
Velice dobry recept, a zelnacku milovala cela rodina! Je jedoducha a potraviny nestoji moc penez.
Ja jsem ji delala v Angliji s Anglickymi produktami a je stejne vynikajici!
Dekuji moc
Veronika
Verča
Dobrá polévka, já nevařím brambory se zelím do kupy - ale zvlášť. Pak přidávám ještě koření - pepř a bobkový list + zakysanou smetanu a je to výborné. Ke konci dám opečenou klobásku.
x (tecka) field
Jednoduchá a rychlá příprava s výborným výsledkem :-) Nakonec jsem přidal ještě trochu smetany. Určitě ji budu vařit častěj.
zuzka-tuckova
mňam
Moc dobrá zelňačka, už jsem ji dělala 2x :-) Jednoduché, zvládnou i děti :-)