Zeleninová jehněcí kolínka

Jehněčí kolínka dušená na zelenině a víně.


3.1162x
120 min

Ingredience

2 stroužkyčesnek
2 lžíceolej
sůl
2 lvývar
120 gmáslo
2 kscibule
100 gceler
100 gpórek
100 gmrkev
2 lžícerajčatový protlak
200 gkedlubna
500 mlčervené víno
2 lžícehladká mouka
mletý černý pepř
4 ksjehněčí zadní koleno
1 lžícečerný pepř celý
2 lžícetymián (nasekaný)
2 lžícerozmarýn (nasekaný)

Postup přípravy

Kolínka pořádně omyjeme a osušíme, případně očistíme. Osolíme a opepříme je a necháme chvilku odležet. Zeleninu oloupeme a omyjeme. Cibuli, kedlubnu, mrkev a celer nakrájíme nahrubo. Pórek rozpůlíme a pouze jeho bílou část nakrájíme na plátky. Česnek posekáme najemno.



Troubu rozehřejeme na 180 - 200 °C. V hrnci rozpustíme máslo a polovinu mrkve, celeru a kedlubny na něm restujeme dozlatova. Pak přidáme pórek, pepř, polovinu bylinek a česneku, protlak a mouku. Vše ještě opékáme asi 5 minut.




Pekáč umístíme na sporák, rozehřejeme na něm olej a zprudka na něm ze všech stran opečeme kolínka. Ta vyjmeme a přidáme cibuli, zbylou mrkev a celer. Vše lehce orestujeme a přidáme připravenou zeleninu. Do zeleniny přiléváme po třetinách víno, přičemž víno vždy musí přejít varem. Pak do zeleniny vložíme zpátky kolínka, přilijeme trochu vývaru a pekáč pečeme 80 - 90 minut. Během pečení maso otáčíme a případně podléváme.



Když je maso měkké, vytáhneme je, vykostíme a uložíme do tepla. Omáčku zcedíme a dáme na sporák vařit. Přidáme do ní zbylé bylinky a česnek a vaříme ji, dokud nezhoustne. Můžeme ji lehce zahustit. Pak do ní vložíme maso, které necháme prohřát.



Maso servírujeme se zeleninou, přelité omáčkou. Vhodnou přílohou pečené brambory.

user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Zeleninová jehněcí kolínka

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Velikonoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.