2 stroužky | česnek | |
2 lžíce | olej | |
sůl | ||
2 l | vývar | |
120 g | máslo | |
2 ks | cibule | |
100 g | celer | |
100 g | pórek | |
100 g | mrkev | |
2 lžíce | rajčatový protlak | |
200 g | kedluben | |
500 ml | červené víno | |
2 lžíce | hladká mouka | |
mletý černý pepř | ||
4 ks | jehněčí zadní koleno | |
1 lžíce | celý černý pepř | |
2 lžíce | nasekaný tymián | |
2 lžíce | drcený rozmarýn |
Kolínka pořádně omyjeme a osušíme, případně očistíme. Osolíme a opepříme je a necháme chvilku odležet. Zeleninu oloupeme a omyjeme. Cibuli, kedlubnu, mrkev a celer nakrájíme nahrubo. Pórek rozpůlíme a pouze jeho bílou část nakrájíme na plátky. Česnek posekáme najemno.
Troubu rozehřejeme na 180 - 200 °C. V hrnci rozpustíme máslo a polovinu mrkve, celeru a kedlubny na něm restujeme dozlatova. Pak přidáme pórek, pepř, polovinu bylinek a česneku, protlak a mouku. Vše ještě opékáme asi 5 minut.
Pekáč umístíme na sporák, rozehřejeme na něm olej a zprudka na něm ze všech stran opečeme kolínka. Ta vyjmeme a přidáme cibuli, zbylou mrkev a celer. Vše lehce orestujeme a přidáme připravenou zeleninu. Do zeleniny přiléváme po třetinách víno, přičemž víno vždy musí přejít varem. Pak do zeleniny vložíme zpátky kolínka, přilijeme trochu vývaru a pekáč pečeme 80 - 90 minut. Během pečení maso otáčíme a případně podléváme.
Když je maso měkké, vytáhneme je, vykostíme a uložíme do tepla. Omáčku zcedíme a dáme na sporák vařit. Přidáme do ní zbylé bylinky a česnek a vaříme ji, dokud nezhoustne. Můžeme ji lehce zahustit. Pak do ní vložíme maso, které necháme prohřát.
Maso servírujeme se zeleninou, přelité omáčkou. Vhodnou přílohou pečené brambory.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena