Brambory, brokolice a jen pár surovin navíc! Tak málo stačí na výborný vegetariánský hlavní chod, který zachutná i těm, kteří si bez masa nedovedou život představit.
0.3 ks | brokolice |
6 ks | brambory |
2 ks | vejce M |
2 dl | smetana ke šlehání |
150 g | strouhaný sýr |
2 lžíce | lahůdkové sušené droždí |
2 stroužky | česnek |
podle chuti | |
---|---|
1 lžíce | sůl |
2 špetky | čerstvě mletý barevný pepř |
1 špetka | muškátový oříšek |
Velké brambory uvaříme ve slupce skoro doměkka v osolené vodě, scedíme, oloupeme a nakrájíme na hrubá kolečka. Brokolici rozdělíme na růžičky, uvaříme v osolené vodě do poloměkka a nakrájíme na plátky. Sýr (eidam, gouda, čedar) nastrouháme na hrubém struhadle.
Smetanu rozšleháme s vejci, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, prolisovaným česnekem a lahůdkovým droždím. To lze vynechat, ale já mám ráda v čemkoli jeho příchuť.
Menší zapékací misku vymažeme olejem, dáme vrstvu brambor, brokolice, posypeme trochou sýra. Vrstvu znovu zopakujeme a podle výšky pekáčku opakujeme, dokud nám nedojdou suroviny. Končíme sýrem.
Vše v zapékací míse zalijeme ochucenou smetanou a zapékáme na 175 °C asi 30 minut, dokud se nám vše nespojí a povrch není zlatavý.
Zapékané brambory s brokolicí a smetanou podáváme teplé, můžeme přidat lehký salátek.
Levné recepty z brokolice aneb jak nasytit celou rodinu za pár korun
Už vám dochází nápady, jak nasytit celou rodinu, aby hlavní chod nezruinoval rodinný rozpočet? Sáhněte častěji po brokolici, při vaření se s ní dá jen při troše fantazie opravdu kouzlit. Bonusem navíc jsou její výživové hodnoty a minimum kalorií.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena