Vaření.czReceptyZapečené zelené papriky s kukuřičným rizotem

Zapečené zelené papriky s kukuřičným rizotem

Také vám se stoupající teplotou klesá chuť na těžká jídla? Potom je nejvyšší čas přepnout se do „italského“ režimu a povolat do jídelníčku zeleninu a rýži. Opravdové italské rizoto se nikdy nepřejí a díky našemu receptu si ho můžete připravit i doma.


3.02x

Ingredience

1 stroužekčesnek
100 gsýr feta
100 mlbílé víno
1 lkuřecí vývar
2 ksjarní cibulka
2 hrnkyrýže arborio
2 lžíceextra panenský olivový olej
6 kszelené papriky
150 gsýr čedar
1 plechovkalahůdková kukuřice Znojmia

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy

Vývar zahřejeme na plotýnce. Nevaříme ho, jen udržujeme teplý. Na vedlejší plotýnce rozehřejeme olivový olej a zvolna na něm opečeme cibulku nakrájenou na kostičky. Opékáme zhruba 8 - 10 minut a pak přidáme nasekaný česnek. Ten už opečeme jen krátce, stačí minutu, dvě. Přisypeme propláchnutou rýži a za stálého míchání krátce orestujeme. Podlijeme bílým vínem. Necháme ho téměř vyvařit a přitom špachtlí pečlivě oškrabujeme ode dna. Zalijeme dvěma naběračkami teplého vývaru a necháme zvolna vařit na mírném plameni, až tekutina téměř zmizí (vyvaří se a vsákne do rýže). Potom podlijeme další naběračkou. Nezapomínejme pravidelně míchat. Vždycky, než přidáme další vývar, by měla být předchozí dávka téměř úplně vsáknutá do rýže. Zhruba po 20 - 30 minutách vaření bychom měli spotřebovat skoro všechen vývar a rýže by měla být téměř uvařená al dente. S posledním podlitím přidáme scezenou kukuřici Znojmia a zamícháme nastrouhaný světlý čedar. Podle chuti přidáme sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý. Hotové rizoto odstavíme z plotny. Dáme si předehřát troubu na 200 °C a připravíme papriky na pečení. Každou papriku omyjeme, odkrojíme vršek a zbavíme semínek. Naplníme hotovým rizotem a vložíme do pekáče nebo zapékací misky zlehka potřené olejem. Posypeme nadrobenou fetou a dáme na 15 minut zapéct. Zapečené zelené papriky s kukuřičným rizotem podáváme jako hlavní chod. TIP: Pokud máme čas a mlsný jazyk, vylepšíme si recept a opečeme papriky. Nejlepší je posadit je rovnou na plamínek plynového hořáku a opéct dočerna. Pokud nemáme plyn nebo si netroufáme, ogrilujeme papriky normálně v troubě. Až začnou mít krásné černé puchýře, pevně je uzavřeme do mikrotenového sáčku a necháme zapařit. Půjdou snadněji oloupat. A pokud čas nemáme, vynecháme papriky úplně a užijeme si rizoto samotné. Je vynikající. Italské rizoto nemá s tím českým společného skoro nic. Potřebujeme speciální typ rýže určený výhradně na přípravu rizota. Je krémovité, čehož se dosáhne postupným přidáváním vývaru. Stejně jako pasta se vaří, aby bylo al dente, tedy že rýže má přesně tu mírně tvrdou konzistenci těsně předtím, než začne měknout a být rozvařená.
user-icon

autor Hamé


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Zapečené zelené papriky s kukuřičným rizotem

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena