Nejprve oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a necháme vařit do změknutí. Mezitím si připravíme sterilované kysané zelí, které pokrájíme. Zelí krájet nemusíme, při vaření v hrnci lze zelí rozmělnit vařečkou. Přidáme bobkový list, trochu nového koření a zelí vaříme ve 2 litrech vody v druhém hrnci. Po 45 minutách vaření vyndáme veškeré koření a do zelí přidáme scezené brambory.
Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ostravskou klobásu nakrájíme na kostičky. Na pánvi na sádle (případně másle) osmažíme cibuli, přidáme pokrájenou ostravskou klobásu a zasypeme 2 lžičky sladké papriky, 2 lžičky chilli koření, poprášime moukou a směs poté přidáme do zelí s brambory.
Chvilku povaříme a přidáme hovězí bujon, trochu maggi a zeleninový bujon. Já používám bujon z bio obchodu bez emulgátorů. Dále přidáme sůl, pepř, kečup, majoránku, pár kapek citronu a na závěr přidáme trošku másla na zjemnění.
Východní zelňačku podáváme nejlépe s čerstvým chlebem. Pro nás je toto jídlo jako hlavní, ale je ideální jako hodně hustá polévka před něčím lehce stravitelným.