Oblíbená italská pochoutka, ve které nemůžeme popřít boloňskou omáčku s mletým masem. Lze je však připravit i ve vege verzi.
příloha | |
---|---|
12 ks | lasagne |
směs | |
1 ks | cibule |
250 g | nakrájená rajčata |
1 lžička | sůl |
1 lžíce | olivový olej |
1 stroužek | česnek |
1 špetka | pepř |
1 lžíce | čerstvá bazalka |
4 lžíce | červené víno |
500 g | mleté maso mix |
2 lžíce | rajský protlak |
omáčka | |
50 g | máslo |
50 g | hladká mouka |
600 ml | mléko |
120 g | sýr |
0.5 lžičky | muškátový oříšek |
Nejprve je třeba si připravit tradiční boloňskou omáčku, na kterou budeme nejprve potřebovat olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Vše dohromady orestujeme, vmícháme směs mletého masa. Poté, co se maso zatáhne a zhnědne, přidáme pokrájená rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Směs přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni asi 20-25 minut.
Poté bude čas na přípravu sýrové omáčky. V hrnci si rozpustíme máslo, vmícháme mouku a necháme krátce osmažit. Postupně a opatrně přidáváme mléko, neustále mícháme, přivedeme k varu, dokud omáčka nezíská tužší a jemnou konzistenci. Nakonec přidáme pro dochucení muškátový oříšek, omáčku odstavíme z ohně a vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr. Omáčku mícháme, dokud se sýr nerozpustí.
Přichází na řadu samotné vrstvení do pekáčku. První bude vrstva boloňské omáčky, poté sýrové omáčky a nakonec lasagně. Vrstvy opakujeme, poslední bude vrstva boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch.
Tradiční italské lasagne pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30-35 minut. Poslední sýrová vrstva by měla získat krustu zlatavé barvy. Hotové lasagne vyndáme z trouby a ihned podáváme.
Jedinečné recepty na lasagne: S mletým masem, špenátem i cuketou
Lasagne - typicky italský pokrm, který se dá připravit na nespočet způsobů. S rajčatovým základem, zapékané s bešamelem či sýrovou omáčkou, s masem i bez. Recepty jsou sice časově náročnější, ale odměnou vám bude pokrm, který opravdu chutná a zasytí. Připravili jsme pro vás 8 variant, ze kterých si určitě vyberete pro sebe tu nej.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena