Vyzkoušejte osvědčený recept na chutnou polévku ze žlutého hrachu a zeleniny.
Hodnocení
4.6
/ 5 (42x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
4x
Ingredience
Podle potřeby
Olej
Podle chuti
Sůl
Majoránka1 lžíce
Podravka
Hovězí bujón1 kostka
Mletý černý pepř1 špetka
Maggi koření
Ostatní
Brambory1 ks
Cibule1/2 ks
Voda2 l
Mrkev1 ks
Hladká mouka 1 lžíce
Žlutý hrách200 g
Postup přípravy
Přes noc necháme namočit žlutý půlený hrách.
Druhý den hrách vaříme asi půl hodiny do změknutí, zatím bez soli a bez koření. Dáme pozor, až se hrách začne vařit, aby nám nevykypěl na sporák, protože velmi pění.
Mezitím si nakrájíme cibuli nadrobno, mrkev nastrouháme nahrubo a bramboru nakrájíme na malé kostičky.
Jakmile je hrách měkký, přidáme nastrouhanou mrkev, bramboru a koření (sůl, mletý pepř, podravku, majoránku, maggi, kostku bujonu) a připravíme si zásmažku.
Cibuli osmažíme na oleji do sklovata a zpěníme v ní vrchovatou lžíci mouky.
Zásmažku vmícháme do polévky a dalších 10 minut povaříme.
Výbornou hrachovou polévku ihned naléváme na talíře a podáváme.
Byla výborná i bez podravky, bujonu apod. Majoránka a sůl úplně stačí. Nenašla jsem jinou hrachovou polévku, která by se nemusela mixovat nebo pasírovat. Doporučuji...
fuzzy1
Komentář k receptu Výborná hrachová polévka
Má-li někdo výhrady k bujónu, maggi apod.
Lze užít hovězí nebo kuřecí vývar. Je výraznější, ostřejší /i s pepřem.