Okartáčované brambory dáme vařit se slupkou do slané vody. Uvařené brambory po vychladnutí oloupeme a vložíme do mísy. Omyté lístečky bazalky nasekáme na jemno kolébkovým sekáčkem.
Brambory rozmačkáme mačkadlem, přidáme vejce, mouku, sůl a lístečky bazalky, přičemž jednu lžičku bazalky si necháme stranou. Suroviny dobře promícháme a na pomoučněném válu z těsta vytvoříme asi 2 cm uzoučké válečky. Z válečku krájíme kousky asi 1 cm a dáváme je dál od sebe, ať se neslepí.
Omytá a osušená rajčata nakrájíme na kousky a promícháme s nasekaným česnekem a zbytkem bazalky. Přidáme olivový olej a sůl.
Gnocchi naházíme do vroucí vody a odebíráme jakmile vyplavou na povrch. Gnocchi propláchneme a vložíme do mísy s rajčaty. Dobře společně promícháme.
Voňavé gnocchi s bazalkou a rajčaty upravíme na talíře a posypeme strouhanou ricottou. Voňavé gnocchi s bazalkou a rajčaty podáváme jako hlavní chod.