Vláčný a chutný moučník plněný mákem. Ideální moučník na víkend a přes týden se bude hodit třeba jako svačinka do školy.
těsto | |
---|---|
5 g | sůl |
1 ks | vejce |
10 dkg | máslo |
250 ml | mléko |
10 dkg | cukr moučka |
0.5 kg | polohrubá mouka |
1 ks | sušené droždí |
náplň | |
mléko | |
cukr krupice | |
vanilkový cukr | |
mletý mák | |
skořicový cukr | |
na potření | |
máslo rozpuštěné |
Do mísy (nebo pekárny) dáme mléko, rozpuštěné vychladlé máslo, vejce, mouku, droždí, cukr a sůl. Do pekárny v uvedeném pořadí. U pekárny nastavíme program hnětení těsta a necháme těsto udělat a vykynout. V míse zaděláváme těsto, až je krásně hladké a nelepí se na stěny mísy, potom těsto necháme vykynout. Den předem si připravíme makovou náplň. Umeleme mák, svaříme s mlékem, vanilkovým cukrem a krupicovým cukrem. Necháme asi 1/4 hodiny vařit za stálého míchání a po odstavení z plotny vmícháme skořicový cukr.
Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl rozválíme na plát a potřeme půlkou makové náplně. Přeložíme všechny kraje přes náplň a potom zavineme. Stejně u druhého dílu. Makové záviny dáme na plech a necháme kynout cca 1/2 hodiny. Potom potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C, dokud záviny nemají světle hnědou barvu.
Vláčný makový závin podáváme třeba k pooběové kávičce.
Záviny a štrúdly na sladko i na slano: Klasické i nápadité recepty do vaší kuchařky
Rádi pečete a hledáte inspiraci, co si dopřát sladkého ke kávičce? Nebo vás čeká rodinná oslava a nedáte dopustit na domácí slané chuťovky? V obojím případě máme pro vás skvělé tipy. Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na slané i sladké záviny a štrúdly a poradíme, čím tentokrát těsto naplnit. Nechybí ani recept na domácí listové těsto.
autor pájina
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena