Co se výběru vepřové konzervy týče, určitě sáhněte po lepší, čím více procent obsaženého vepřového masa, tím je pokrm chutnější a směs není tak kašovitá. Maso z konzervy nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
Ve vroucí osolené vodě si uvaříme přepranou rýži podle návodu na obalu. Mraženou zeleninu si předem necháme ve vodě přejít varem.
Rozpálíme si hlubší pánev, vsypeme maso a cibuli a společně smažíme. Tuk nepřidáváme, z konzervy ho bude dost. Zeleninu přidáme k masu, zasypeme trochou podravky a mletou paprikou. Jakmile se vysmaží přebytečná šťáva, přidáme uvařenou rýži a vše důkladně promícháme.
Vepřové rizoto z konzervy sypeme strouhaným sýrem a podáváme s nakládanou červenou řepou a kyselou okurkou.