Vepřová játra na cibulce s omáčkou

Často se stává, že nesprávný postup přípravy dokáže jídlo prakticky zkazit, přestože používáme dobré ingredience. U jater to platí dvojnásob. A jelikož Petřík Vepřík onemocněl, zlobí jej hřbet a levé zadní kopýtko, přináší vám svůj osvědčený recept.


4.5142x
45 min
11×

Postup přípravy

Nejprve si připravíme suroviny. Cibuli i česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme. Játra očistíme, zbavíme případných blanek a nakrájíme na kostky.

Rozpálíme plotnu, do hrnce se silnější stěnou dáme rozpustit sádlo, přidáme cibuli s česnekem a osmahneme je mírně dozlatova. Poté přidáme nakrájená játra a zprudka je osmahneme ze všech stran. Následně hrnec odstavíme z plotny, přidáme vrchovatou lžičku sladké mleté papriky, špetku mleté papriky pálivé a podle chuti pepř. Vše pečlivě promícháme, aby se nám přidané koření rozpustilo v tuku. Můžeme na malou chvíli vrátit na plotnu, papriku však neradno smažit více než pár desítek vteřin.

Přidáme několik deci vroucí vody, právě tolik, aby byla játra ponořená, vmícháme lžičku majoránky. Nyní necháme játra krátce podusit, přibližně 8 minut. Mezitím si v hrníčku rozmícháme v trošce vody cca 2 lžíce hladké mouky. Že nadešel čas ji přidat, poznáme tak, že z omáčky vyndáme větší kousek jater a rozkrojíme jej - na řezu již není téměř vůbec krvavý, přestože je měkký. Nyní za stálého míchání vlijeme obsah hrníčku a směs asi 5 minut provaříme.

Vepřová játra na cibulce s omáčkou na závěr po odstavení z plotny podle chuti osolíme a můžeme podávat. Takto připravená játra zůstávají měkká a chutná. Jako příloha se hodí rýže, rovněž lze podávat se šťouchaným bramborem či knedlíky.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vepřová játra na cibulce s omáčkou

Zpět na recept