Velikonoční sýrové pečivo

Recept na slané sýrové pečivo, které můžeme tvarovat do podoby pomlázky a stojánků na vajíčka.


3.450x
45 min
1×

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme, zasypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a vše rozmícháme s 1 lžící hladké mouky do hladké směsi. Kvásek necháme na teplém místě vyběhnout. Prosátou mouku osolíme, přidáme žloutky, rozdrobené máslo, nastrouhaný sýr a vzešlý kvásek. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.

Vykynuté těsto opět propracujeme a rozválíme na placku, kterou rozkrájíme na slabší proužky. Z jednotlivých proužků upleteme copánky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem.

Velikonoční sýrové pečivo pečeme v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova. Z těsta upletené copánky můžeme také spojit do kroužku a upéci "stojánky" pro barvená vajíčka.

Velikonoční slané sýrové pečivo podáváme jako chuťovku k vínu nebo čaji. Výborně chutná i jako příloha k zeleninovým salátům a pikantním dipům. Recept na oslavu Velikonoc přijde jistě vhod.

Recept na kynuté velikonoční jidáše krok za krokem

user-icon

autor Jarka-P


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Velikonoční sýrové pečivo

Zpět na recept