Jiná verze receptu na velikonoční mazanec se hodí hlavně pro diabetiky.
Hodnocení
5.0
/ 5 (16x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Těsto
Cukr1 špetka
Žloutek1 ks
Droždí60 g
Hrubá mouka1 lžíce
Polohrubá mouka700 g
Vlažné mléko5 dl
Tuk (máslo)200 g
Tekuté umělé sladidlo Kandisin3-5 porcí
Na potření
Máslo
Žloutek
Podle chuti
Rum
Rozinky
Mandle
Citronová kůra
Kandované ovoce
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Postup přípravy
Rozinky namočíme do rumu.
Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme lžíci hrubé mouky, špetku cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Necháme vykynout kvásek.
Do polohrubé mouky přidáme rozehřátý tuk, umělé sladidlo, nastrouhanou citronovou kůru, žloutek, kvásek a se 4 dl vlažného mléka zaděláme těsto.
Přidáme nakrájené mandle, rozinky s rumem, těsto poprášíme moukou a necháme kynout. Během kynutí zamícháme do těsta kandované ovoce nakrájené na nudličky.
Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme na dva díly. Z každého upravíme bochánek, dáme na vymazaný plech a necháme ještě chvíli v teple kynout.
Mazanec s rozinkami potřeme rozpuštěným máslem se žloutkem a střed bochánku nastřihneme nůžkami do křížku, posypeme nasekanými mandlemi a v předehřáté troubě upečeme mazanec dozlatova.