Recept na sladké kynuté mini bochánky se skořicí a mandlemi, které se báječně hodí k velikonočním svátkům.
50 g | cukr |
1 ks | žloutek |
100 ml | mléko |
120 g | hladká mouka |
120 g | polohrubá mouka |
100 ml | smetana ke šlehání |
60 g | lupínky mandlí |
1 lžička | sušená pomerančová kůra |
1 balíček | skořicový cukr |
15 g | čerstvé droždí |
na potření | |
---|---|
1 ks | vejce |
Hladkou i polohrubou mouku prosejeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vlahé mléko a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme žloutek rozmíchaný se smetanou, skořicový cukr a pomerančovou kůru a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout. Do vykynutého těsta zapracujeme polovinu mandlových lupínků, těsto prohněteme a rozdělíme na 16 kousků. Z dílků vytvoříme kuličky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak vrchní část bochánků nastřihneme nůžkami do malého křížku, potřeme je rozšlehaným vejcem a poklademe zbývajícími mandlovými lupínky. Bulky pečeme v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 12 - 15 minut. Velikonoční bulky podáváme ke kávě nebo čaji jako slavnostní pohoštění.
To nejlepší z velikonoční kuchyně
První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.
Velikonoční pečivo podle našich babiček
Jaro klepe na dveře a my vítáme s nadějí první teplé sluníčko stejně jako naši předkové. Právě teď je nejvyšší čas začít s přípravou pečiva, které k velikonočním svátkům patří.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena