Recept na hustou zelňačku bez masa a smetany, přesto je výborná.
Hodnocení
4.2
/ 5 (5x)
Doba přípravy
35 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Kmín
Ostatní
Brambory3-4 ks
Cibule1 ks
Olivový olej2-3 lžíce
Hladká mouka 1 lžíce
Mletá sladká paprika1 lžíce
Kysané zelí300 g
Podle potřeby
Zeleninový vývar
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Zelí necháme okapat a rozkrájíme na menší kousky. Množství zelí si můžeme libovolně přizpůsobit podle toho, jak chceme mít zelňačku hustou.
Menší brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka, poté je scedíme, trochu vývaru si ponecháme, kdybychom potřebovali zelňačku zředit.
Na rozpáleném oleji ve větším hrnci osmahneme cibuli do zesklovatění, přidáme kmín, zaprášíme moukou a mícháme, až získají všechny suroviny světle hnědou barvu. V tuto chvíli zalijeme horkým zeleninovým vývarem a zaprášíme mletou sladkou paprikou.
Zelí povaříme doměkka. Když je zelí měkké, přidáme zvlášť uvařené brambory, podle potřeby zelňačku dosolíme a 2 - 3 minuty společně povaříme.
Vegetariánskou zelňačku bez smetany podáváme s krajícem čerstvého chleba.