Připravíme si zeleninu. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka nebo proužky. Papriku zbavíme středu a zrníček, nakrájíme ji na kostky, rajčata omyjeme a nakrájíme na kousky.
V hluboké pánvi rozpálíme olivový olej, vsypeme pórek a krátce orestujeme. Pak přidáme papriky, promícháme a necháme opět orestovat. Osolíme, opepříme, přidáme mražený či čerstvě vyloupaný hrášek a podlijeme horkým zeleninovým vývarem (vodou). Krátce podusíme a poté do leča přidáme nakrájená rajčata, libeček, překrájené olivy a sojovou omáčku (nemusí být). Pod pokličkou necháme zeleninu asi 5 - 8 minut podusit, stačí to. V závěru do veganského leča přimícháme jemnou francouzskou hořčici a prohřejeme.
Veganské lečo rozdělíme na talířky a podáváme jako bezmasý hlavní chod. Můžeme přikusovat placky, pečivo, ale klidně lze lečo podávat i samotné.