Vdolečky s povidly a smetanou

Nadýchané vdolečky se hodí na sladký oběd. Z bílků jsem zadělala houskové knedlíky.


4.392x
0
7×

Postup přípravy

Do prosáté mouky s cukrem, solí a citronovou kůrou uděláme důlek. Rozdrobíme do něj droždí, zalijeme asi 1 dl vlažného mléka. Kvásek necháme pod utěrkou na teplém místě vzejít. Pak přidáme 2 žloutky, teplé mléko, ve kterém jsme rozpustili máslo s olejem, a rum. Vypracujeme nelepivé těsto. Čím déle, tím lépe. Těsto poprášíme moukou a necháme asi hodinu kynout. Během kynutí těsto jednou srazíme.

Po vykynutí vykrajujeme lžící malé kousky těsta na pomoučněný vál. Pak je v ruce smotáváme do kuliček a necháme pod utěrkou kynout ještě asi 15 až 20 minut. Než vložíme vdolečky do rozpáleného tuku, každý trochu uprostřed natáhneme, aby se udělal malý důlek. Vdolečky smažíme dozlatova z obou stran. Pokládáme na ubrousky, aby se přebytečný tuk odsál.

Vdolečky mažeme povidly a nakonec na každý dáme i malý kopeček zakysané smetany. Na talíři podle chuti pocukrujeme. Vdolečky s povidly a smetanou podáváme teplé nebo studené.
user-icon

autor neligrej


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vdolečky s povidly a smetanou

Zpět na recept