Tradiční svatební koláčky

Milujete na oslavách či svatbách malé vdolečky? Napečte si je kdykoliv doma podle následujícího tradičního receptu.


4.25x
120 min

Ingredience

těsto

1 špetkasůl
3 ksžloutek
125 mlmléko
50 gcukr moučka
100 mlslunečnicový olej
150 ghladká mouka
150 gpolohrubá mouka
0.5 kostkyčerstvé droždí

drobenka

62 gmáslo
62 gcukr moučka
0.5 balenívanilkový cukr
125 ghladká mouka

na potření

2 lžícemáslo
1 lžícerum

náplň

25 grozinky
0.5 hrnkupovidla
75 gcukr moučka
0.5 balenívanilkový cukr
2 kstvaroh v alobalu

Postup přípravy

Nejprve si nachystáme kvásek z droždí, tedy do lehce ohřátého mléka (cca na 40 °C) rozdrobíme droždí, zamícháme s lžičkou cukru, zlehka posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočívat.  Mezitím si odvážíme mouky do mísy, po okrajích osolíme, uprostřed uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek z droždí a lehce promíchneme. Přidáme zbytek surovin, tedy polovinu množství žloutků (zbytek necháme na pomašlování před pečením), olej a cukr. Všechny suroviny zamícháme a vymísíme hladké těsto. Pokud máme robota či domácí pekárnu, ulehčíme si práci. Poté přikryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu odpočívat na teplém místě. 

Ve volné chvíli si připravíme posypku. Nachystáme si na ni hladkou mouku, studené máslo, moučkový a vanilkový cukr. Všechny suroviny dáme do jedné misky a prsty třeme směs, až vznikne drobenka. 

Připravíme si také náplň. V misce smícháme tvarohy z alobalu (které jsme nechali předem odkapat přes plátýnko či čistou utěrku) s moučkovým cukrem a z celého množství tvarujeme malé kuličky, cca 2 cm v průměru. Domácí povidla si můžeme dát pro snadnější zdobení do pevnějšího sáčku. Rozinkám slijeme rum z misky. 

Po hodině máme těsto vykynuto, zdvojnásobilo svůj objem. Přemístíme jej na vál podsypaný moukou. Těsto vyválíme a nařežeme na čtverce tak, abychom byli schopni zabalit kuličky z tvarohu. Můžeme si také vypomoci rádýlkem, případně jako zde pomůckou na ravioly. Doprostřed vykrojeného tvaru vždy dáme rozinku, na ni kuličku z tvarohu a zabalíme do měšce. Skládáme spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Do každé kuličky vytlačíme obrácenou vařečkou důlek a naplníme povidly. Zbytek žloutků rozšleháme vidličkou a pomašlujeme vdolečky shora i ze stran. Připravenou drobenku lehce vtlačíme k povidlům.

Rozehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 10 minut podle zlatavosti. Koláčky ihned po upečení potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.

Upečené svatební koláčky podáváme ke kávě či čaji.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tradiční svatební koláčky

Zpět na recept