Sirup z jahod podle tohoto receptu je vhodný k ochucení teplých i studených nápojů. Příprava je velmi rychlá, vaří se krátce.
0.5 l | vlažná voda |
1 ks | skořice celá |
1 ks | citron |
20 g | kyselina citronová |
1 kg | cukr krystal nebo cukr krupice |
sirup | |
---|---|
1 kg | jahody očištěné |
Očištěné jahody vložíme do hrnce, ve kterém budeme vařit sirup. Zalijeme vodou a rozmačkáme. Přidáme skořici, šťávu z citronu /asi 3 lžíce/ a citronovou kyselinu. Zahříváme do varu a vaříme asi 5 minut. Potom vypneme a necháme samovolně vykapat šťávu přes husté sítko. Šťávu odměříme a přidáme tolik cukru, kolik je šťávy. Například na 1 litr dáme 1 kg. Opět zahříváme k bodu varu. Jakmile se cukr rozpustí, naplníme horkým jahodovým sirupem sklenice a zavíčkujeme. Otočíme dnem vzhůru asi na 10 minut. Po vychladnutí skladujeme v lednici. Pro trvanlivé uchování sterilujeme jahodový sirup při 80 °C po dobu 20 minut. Po vychladnutí uložíme vařený jahodový sirup do sklepa.
Dřeň po vykapání šťávy použijeme k ochucení jogurtu, zakysané smetany nebo z ní uděláme zmrzlinu. Z 1 kg jahod jsem měla necelých 7 menších skleniček sirupu.
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
autor draha
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena