Lahodné, nadýchané a uvnitř sytě žluté. To jsou dýňové koblížky, navíc svátečně vylepšené kapkou portského.
pyré | |
---|---|
300 g | dýně |
těsto | |
2 hrnečky | hladká mouka |
1 ks | vejce |
1 ks | žloutek |
1 balíček | vanilkový cukr |
2 lžičky | prášek do pečiva |
1 lžíce | strouhaná citrónová kůra |
1 balíček | perníkové koření |
120 ml | sodovka |
1 lžička | vanilkový extrakt |
20 ml | portské víno |
podle potřeby | |
5 hrnečků | olej |
na obalení | |
2 hrnky | cukr krystal |
2 lžičky | mletá skořice |
Připravíme si dýňové pyré. Dýni hokkaido vydlabeme, nakrájíme na kousky a dáme péct na půl hodiny do rozehřáté trouby na 200 stupňů. Po upečení ještě horkou dýni ihned rozmixujeme a jemné pyré necháme zcela vychladnout.
Mouku prosijeme s práškem do pečiva a s kořením, přidáme pyré, cukr, vejce, žloutek, citrusovou kůru a vanilku. Promícháme, přidáme portské víno a sodovku a vypracujeme hustší těsto. V širokém kastrolu nebo ve vyšší pánvi rozehřejeme olej na 175 – 190 stupňů. Těsto nabíráme širokou lžící a vkládáme opatrně do rozpáleného oleje. Koblížky smažíme z obou stran dozlatova.
Usmažené vánoční dýňové koblížky s portským vínem necháme okapat na papírové utěrce a pak ještě teplé obalujeme v moučkovém nebo krystalovém cukru smíchaném se skořicí.
Jak mlsají na Vánoce ve světě?
V Čechách připravujeme vánočky nebo linecké cukroví. Na jakých pochoutkách si na Vánoce nejčastěji pochutnávají v Holandsku, Portugalsku nebo Rumunsku?
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena