Upotěnci

Hospodská klasika. S chlebem je to skvělá večeře.


4.69x
25 min

Ingredience

1 lžícecukr
1 lžičkasůl
1 dlocet
2 kscibule
0.3 lvoda
2 kschilli paprička
4 ksšpekáček
3 listybobkový list
5 kuličeknové koření
15 kuličekpepř
1 lžícehořčičné semínko
2 kskyselé okurky
0.5 lžičkymleté chilli

Postup přípravy

Svaříme vodu, ocet, cukr a sůl. Až začne nálev vřít, tak přidáme koření. Vaříme 2 minuty, pak stáhneme plamen na minimum a necháme vařit 5 minut. Poté nálev odstavíme, až zcela vychladne.

Okurky a papričky nakrájíme na drobné proužky, cibuli na drobné půlměsíčky. Oloupeme střívko ze špekáčků a podélně je nařízneme, ale nesmí být zcela rozříznuté. Do zářezu patří špetka chilli, vložíme cibuli, okurku a papričku. Tím, že se špekáček rozřízne a naplní, tak se v nálevu lépe rozleží.

Do velké a dobře vymyté sklenice dáme na dno trochu cibule, pak naskládáme špekáčky a do mezer napěchujeme zbytek cibule, okurek a papriček. Zalijeme nálevem až po okraj. Vše musí být ponořené. Sklenici uzavřeme a nakloníme asi o třicet stupňů a pak se sklenicí klepeme o podložku, aby se všechny vzduchové bublinky uvolnily a vyplavaly na povrch.

Upoťenci se nechávají uležet tři týdny v lednici, ale už druhý den chutnají skvěle a většinou se do týdne spořádají.

Poznámka: Někdo krájí špekáčky na kolečka. To se nedá doporučit, protože pak to nevypadá a ani nechutná dobře. Použít se dá i červená cibule, ale ta barví do růžova. Na upotěnce je třeba vybírat opravdu kvalitní špekáčky. Z nekvalitních špekáčků z mouky vznikne jen nechutné bláto.
user-icon

autor cubeec


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Upotěnci

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena