Jednoduché kari buď k přímé spotřebě nebo k uskladnění.
Hodnocení
3.3
/ 5 (7x)
Doba přípravy
30 min
Ingredience
Ostatní
Cibule3 ks
Kurkuma1 lžíce
Slunečnicový olej3-4 lžíce
Zelená chilli paprička3 ks
Kokosové mléko1 plechovka
Pískavice - řecké seno1 lžíce
Velké rajče8 ks
Strouhaný čerstvý zázvor1 lžíce
Bílé hořčičné semeno1 lžíce
Práškové červené chilli1 lžíce
Postup přípravy
Základ - omáčka
Do pár lžic (cca 3 - 4) slunečnicového oleje nasypeme lžíci řeckého sena a hořčičného semene a přidáme najemno nastrouhaný zázvor (lžíci). Krátce restujeme a přidáme 3 ks nasekaných cibulí. Necháme zesklovatět, ne však zhnědnout, přidáme najemno nakrájené 3 ks čerstvé zelené chilli papričky. Lehce orestujeme a zasypeme lžící práškové kurkumy a lžící práškového červeného chilli. Přidáme 8 ks velkých oloupaných a nasekaných čerstvých rajčat (nebo tři plechovky sterilovaných) a podusíme cca 3 minuty. Přilijeme 1 plechovku kokosového mléka a vaříme asi 5 - 8 minut.
Varianta anglického kari 1 - čerstvé jídlo ihned k podávání
Přidáme do omáčky jakékoli maso, ať syrové nebo zbytky (kuře, rybí filé, vepřové) nakrájené na kousky. Syrové maso vaříme v omáčce asi 15 -20 minut (vepřové, kuře) nebo 8 - 10 minut (rybí filé), vařené nebo pečené zbytky nakrájené na kostky prohříváme asi 5 minut.
Varianta anglického kari 2 - k uskladnění
Hotovou vychladlou omáčku uložíme do sklenic (velikost dle požadovaných porcí), dobře zavíčkujeme a uložíme do chladničky dole ("na sklo"). Vydrží asi tak 2 - 3 týdny, pro použití postupujeme stejně, jako u čerstvé varianty.
Přílohou k typickému anglickému kari může být vařená rýže. Ideálně ale dušená rýže s kapkou olivového oleje a čerstvým nasekaným rozmarýnem.
se mi opravdu líbí. Dokonce tu náhodou mám i ty méně tradiční suroviny, takže výrobě kari nic nebrání. Jen nevím, jestli to řecké seno nechat vcelku nebo ho podrtit? I když ono je hodně tvrdé, ale snad by to šlo.
Zajímavé komentáře
recept