Sušenky umixujeme na drť, přidáme mandle a mixujeme tak, aby tam zůstaly kousky, které budou chrupat. Směs přelijeme rozpuštěným máslem a zpracované natlačíme na dno nádoby (ničím jsem nepodmazávala ani nepodsypávala a šlo to ven snadno). Nijak jsem nezapékala ani nechladila.
Do mixéru dáme tvaroh, vejce, cukr, vanilku, citronovou šťávu (bio citron lépe voní), smetanu a zpracujeme na hladkou a tekutou hmotu. Při ochutnání je směs trochu nakyslá po citronu.
Tvarohovou směs nalijeme na korpus. Dáme do předehřáté trouby na 140 stupňů a pečeme asi 45 minut. Když je zákusek hotový, na dotyk trochu pruží, ale netřese se, po krajích je trochu hnědý.
Vezmeme jahody, cukr a vodu a asi 30 minut směs vaříme. Horkou směs přidáme k vychlazenému zákusku. Tvarohový koláč s jahodovým dipem podáváme ke kávě i jen tak na chuť.