Treska pečená na másle s jemně pikantní kurkumovou omáčkou a zeleninou. Skvělý recept! Pokrm je vhodný i pro slavnostní příležitosti.
Hodnocení
4.7
/ 5 (70x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Česnek2 stroužky
Pórek1/2 ks
Mrkev1 ks
Treska800 g
Šalotka2 ks
Cherry rajče150 g
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř
Omáčka
Vývar500 ml
Smetana200 ml
Hořčice1 lžíce
Med1 lžíce
Kurkuma1 lžíce
Bílé víno100 ml
Podle potřeby
Máslo
Citronová šťáva
Postup přípravy
Rybu omyjeme, osušíme, nakrájíme na porce a zakapeme citronovou šťávou.
Oloupanou šalotku a česnek jemně usekáme. Mrkev a pórek očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Omytá rajčátka rozkrojíme na poloviny.
Porce ryby osolíme, opepříme a z obou stran opečeme v hlubší pánvi na části másla dozlatova. Potom rybu vyjmeme a uchováme na teple.
K výpeku přidáme druhou část másla, na kterém necháme zesklovatět šalotku a česnek. Pak přilijeme víno a vývar a na mírném ohni necháme tekutinu zredukovat asi na polovinu.
Nyní vmícháme hořčici, med a kurkumu, vše za stálého míchání přivedeme k varu a přidáme pórek, mrkev a rajčátka. Omáčku se zeleninou povaříme asi 10 minut a nakonec ji zjemníme smetanou.
Opečenou tresku rozdělíme na porce, přelijeme kurkumovou omáčkou se zeleninou a podáváme s opečeným bramborem nebo kroketami. Treska s kurkumovou omáčkou je vhodným pokrmem i pro sváteční chvíle.