Tradiční české koláče

Koláče jedna báseň.


4.0195x
150 min
17×

Postup přípravy

Všechny přísady na těsto by měly mít pokojovou teplotu. Z mléka odebereme asi 1/2 šálku a ohřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme chvíli kynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, sůl, rozpuštěný, vychladlý tuk, žloutky, zbylé mléko a cukr . Ze všeho zaděláme vláčné těsto. Propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a dáme asi na 1a1/2 hodiny kynout na teplé místo.

Mezitím si připravíme náplně.

  1. Na tvarohovou utřeme tvaroh s ostatními přísadami.


  2. Na makovou náplň nejprve mléko s mákem přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Pak přidáme cukr a necháme vychladnout.


  3. Na jablečnou náplň náme do kastrůlku lžičku másla a na jemno nastrouhaná jablka, přilijeme 2 - 3 lžíce vody a dusíme doměkka. Přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici a strouhanku.


Vykynuté těsto rozválíme, skleničkou vykrájíme kolečka, která poklademe náplněmi podle vlastní chuti. Můžeme přizdobit rozinkami, mandlemi, meruňkami a podobně. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme při 180 °C na vymaštěném plechu v předehřátá troubě do světle hněda.

Koláče necháme vychladnout a můžeme hostit návštěvu nebo rodinu.
user-icon

autor admin_hela


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tradiční české koláče

Zpět na recept