- Fazole namočíme přes noc do vody. Poté je uvaříme v té samé vodě. Vaříme asi 20 minut doměkka.
- V hrnci orestujeme očištěnou a nakrájenou mrkev, celer a cibuli.
- Přidáme brambory nakrájené na větší kousky a po chvíli i další zeleninu podle libosti (jarní cibulku, brokolici, kapustu, cuketu).
- Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme zrnka a měkkou část, zbylé části dáme do polévky.
- Nakonec přidáme fazole a vše zalijeme vlažnou vodou. Vaříme asi 15 - 20 minut.
- Odebereme čtvrtinu zeleniny a propasírujeme nebo rozmixujeme ponorným mixérem.
- Smícháme se zbylou polévkou, osolíme a opepříme.
- Toskánskou Minestrone servírujeme se strouhaným parmazánem a kapkou olivového oleje.
Řapíkatý celer můžeme nahradit kouskem obyčejného. Má-li někdo chuť, může přidat 1 - 2 lžíce rajčatového protlaku.