Téměř dietní svíčková omáčka

Omáčka je rychlá, velmi jemná, dobrá a jiná než klasika - bez mouky, cukru a octa.


4.241x
45 min
4×

Postup přípravy

Na drobně pokrájený a vyškvařený špek dáme na kostky nakrájenou cibuli, tou nešetříme, necháme zesklovatět, přidáme dva sáčky zeleniny pod svíčkovou a trochu osmahneme. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme sůl, divoké koření, podle chuti bobkový list, nové koření, celý pepř, jalovec a dusíme asi 10 minut.

Pokud je svíčková masová, na zeleninu dáme naporcované maso, orestujeme a zalejeme tak, aby bylo maso ponořené. Používám většinou krůtí stehna, ale také kuřecí, nebo kuličky z mletého masa a vařím do změknutí masa.

Když připravujeme jen omáčku, po 10 - 15 minutách vybereme koření, vše rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme 2 kelímky kysané smetany, 2 kelímky smetany ke šlehání. Nepoužíváme lehké či odlehčené varianty, jen ty poctivé vytvoří správnou chuť a konzistenci. Svíčkovou dobře promícháme, dáme na 2 minuty provařit a můžeme servírovat. Opravdu není třeba dochucovat, smetany vykonají své až překvapivě. Pokud vaříme s masem, hotové vyndáme a postupujeme stejně.

Z poloviny množství surovin nakrmíme 4 lidi, ale tato omáčka u nás patří k oblíbeným, proto raději tuplovaně. Do svíčkové omáčky se hodí téměř vše, zbylé pečené kuře, králík, sekaná atd.
user-icon

autor 2905


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Téměř dietní svíčková omáčka

Zpět na recept