Tažený závin

Klasický recept na lahodné jablečné mlsání ke svačině.


3.73x
75 min
1×

Ingredience

těsto

1 špetkasůl
2 ksžloutek
120 mlvoda
1 lžícejablečný ocet
250 ghladká mouka

na potření

50 gmáslo

náplň

50 mlrum
500 gjablko
50 grozinky
0.5 kscitron
30 gmandle
50 gcukr krupice
1 balíčekvanilkový cukr
60 gbílá strouhanka

na ozdobu

cukr moučka

podle chuti

2 lžičkymletá skořice

podle potřeby

mouka na podsypání

Postup přípravy

Rozinky propláchneme, necháme okapat a potom je zalijeme rumem. Hladkou mouku prosejeme se solí, přidáme žloutky a vlažnou vodu s octem. Těsto propracujeme, zabalíme do fólie a necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout.

Těsto rozválíme na tenký plát, přikryjeme nahřátou utěrkou a necháme 15 minut odpočinout. Těsto přendáme na pomoučněnou utěrku a vytáhneme hřbetem ruky na tenký plát s rozměry asi 60 x 50 cm.

Nakyslá jablka oloupeme, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Plát těsta potřeme částí rozpuštěného másla, posypeme strouhankou a na ni rozložíme jablka. Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, nasekanými mandlemi a polijeme zbylým rumem. Těsto stočíme pomocí utěrky do závinu.

Závin dáme na plech, potřeme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme při 160 °C asi 40 minut. Během pečení dvakrát potřeme rozpuštěným máslem. Ještě teplý závin posypeme cukrem moučka.

Tažený závin po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako křehký moučník ke svačině s šálkem kávy nebo čaje.
user-icon

autor Lenisshka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tažený závin

Zpět na recept