Do hrnce dáme sádlo, nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme. Přidáme kysané zelí, namočené houby, sůl, zalijeme vodou, přidáme kostku masoxu a vaříme. Za chvíli vložíme uzenou klobásku a vaříme do změknutí zelí.
Ze lžíce sádla a mouky uděláme světlou zásmažku, přidáme mletou papriku, pepř a zalijeme vodou. Rozmícháme a vlijeme k zelí. Krátce povaříme.
Na trhané ťapky si jemně nastrouháme syrové brambory, osolíme a dáváme tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto.To vyválíme, rozkrojíme na čtvrtky a do vroucí osolené vody natrháme kousky. Ťapky chvíli vaříme.
Ťapky propláchneme studenou vodou, rozdělíme do misek nebo talířů a zalijeme horkou zelňačkou. Do každé porce dáme i část klobásy. K ťapkaté zelňačce přikusujeme třeba housku nebo chleba.